No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Green Diamond's Blog

7 SEBAB UNTUK MENGAMBIL KURMA SETIAP HARI

7 sebab untuk mengambil kurma setiap hari Isnin- Kurma sedap dan manis rasanya. Selasa- Bagus untuk penghadaman Rabu- Sumber yang baik untuk kalori dan tenaga Khamis- Merendahkan tekanan darah Jumaat- Membantu merawat penyakit Anemia Sabtu- Menyediakan serat semula jadi Ahad- Bermanfaat untuk ibu yang mengandung dan janin

Continue Reading...

ADAKAH KURMA SEJENIS MAKANAN

Kurma adalah buah yang sangat lama di mana ia disebut sebanyak 42 kali di dalam al-Quran. Buah ini mungkin agak asing dalam kalangan warga Amerika dan hanya digunakan dalam penyediaan kek dan pastri tetapi di Timur Tengah, terutamanya Negara Arab, ia dianggap sejenis makanan lengkap. Perlu diingatkan bahawa kurma dikategorikan di dalam kategori buah-buahan tetapi […]

Continue Reading...

KURMA DAN KENCING MANIS

Pengambilan kurma untuk orang awam secara umumnya dan khususnya untuk penghidap kencing manis mempunyai had dan mesti dimakan secara berkala. ! pengambilan secara bebas dan tidak dikawal disebabkan anggapan bahawa pengambilannya tidak akan menyebabkan kenaikan berat badan. Perlulah diingati bahawa kurma mengandungi kadar gula yang tinggi yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan kencing manis. […]

Continue Reading...

BUAH KURMA DAN WANITA YANG HAMIL

Buah kurma sangat berkhasiat pada kita kerana buah ini tinggi dengan kandungan nutrisi. Mengandungi sekurang-kurangnya 15 jenis mineral seperti kalium, protin, 14 jenis asid lemak, serat dan pelbagai jenis lagi, buah ini merupakan gudang nutrisi. Jadi, ianya sangat bagus untuk kehidupan harian kita, apatah lagi dalam tempoh mengandung. Hidangan waktu hamil adalah penting untuk […]

Continue Reading...
Manfaat Kurma

MANFAAT BUAH KURMA TERHADAP KESIHATAN DIRI

Buah kurma kaya dengan serat pemakanan yang boleh menghalang penyerapan kolesterol LDL di dalam usus. Selain itu, serat ini juga berfungsi sebagai pelawas. Ia membantu melindungi membran mukus usus besar dengan mengurangkan masa pendedahan dan juga melekat pada bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser di dalam usus besar. Kurma bertindak sebagai antioksidan kerana mengandungi bahan […]

Continue Reading...
Manfaat Kurma

KEBAIKAN BUAH KURMA

Buah Kurma merupakan buah tropika yang ditanam banyak di Iran dan Timur Tengah. Buah ini dianggap antara buah yang mengandungi khasiat paling banyak untuk kesihatan tubuh badan disamping rasanya yang sangat lazat. Buah kurma merupakan buah yang terbaik untuk pembinaan otot badan. Selain itu ia merupakan sumber vitamin yang penting seperti A, B, E dan […]

Continue Reading...

PENGELUARAN BUAH KURMA

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Iran telah menjadi salah sebuah negara pengeluaran buah kurma yang terkemuka di seantero dunia, dengan anggaran pengeluaran tahunannya kira-kira 900,000 tan metrik. Tanaman pokok kurma boleh didapati terutamanya di Selatan, Tenggara, dan Selatan Barat Iran. Terdapat peluang yang baik dan potensi besar yang wujud untuk perdagangan dalam komoditi ini di Iran. Pokok kurma tumbuh di kawasan yang beriklim panas dan mempunyai ciri-ciri perparitan yang baik.

Statistik Pengeluaran Buah Kurma (2012-Fao)

Continue Reading...

BUAH KURMA DAN KANSER

Buah kurma merupakan snek yang menyihatkan buat masyarakat seantero dunia. Buah ini mempunyai terlalu banyak khasiat seperti untuk penyembuhan atau membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit seperti Kanser, kardiovaskular, pencernaan, diabetes, penyakit anemia serta bagus untuk wanita yang mengandung, bayi di dalam kandungan dan lain-lain.

Mengapa? Ini kerana buah bernilai ini kaya dengan nutrien yang tinggi untuk kita. Buah kurma mempunyai sumber antioksidan, mineral, vitamin, serat yang tinggi dan sangat baik untuk tubuh badan kita.

Sekarang, kita barbicang pula mengenai kanser.

Continue Reading...
Manfaat Kurma

MAKANAN TERBAIK UNTUK PENJAGAAN KESIHATAN

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat seperti rutin senaman, makan makanan yang berkhasiat dan juga pengambilan buah-buahan setiap hari. Buah-buahan dan kekacang seperti epal, badam, brokoli, bluberi, ikan berminyak, sayur-sayuran berdaun hijau, keledek, gandum, avokado dan oat memberi manfaat kesihatan yang berganda serta merupakan sumber vitamin dan zat galian yang penting untuk tubuh badan manusia.

Epal seperti yang telah disebutkan di atas adalah salah satu buah-buahan yang berkhasiat serta merupakan sumber antioksidan terbaik yang menghalang penghasilan radikal bebas dan menghapuskannya secara beransur-ansur.

Continue Reading...