No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Medjool Palestine

Kurma Medjool Palestine, Jericho

Kurma Medjool Palestine ditanam di kawasan Jericho di Palestin, yang mempunyai iklim yang sempurna untuk menghasilkan kurma yang lazat. Kurma Medjool turut dikenali sebagai ‘Raja Kurma’ kerana saiznya yang besar. Variasi ini juga mempunyai isi yang tebal dan rasa manis, karamel dan tekstur kenyal. Kulitnya seringkali berwarna perang gelap dan kulit yang bertekstur. Seperti buah kurma jenis lain, Kurma Medjool Palestine juga mempunyai biji di tengah isi yang berwarna kekuningan.

Apabila anda mengambil 2 biji Kurma Medjool Palestine, anda akan memperolehi kandungan khasiat seperti berikut:

  • 110 kcal kalori
  • 1 gram protein
  • 31 gram karbohidrat
  • 3 gram serat makanan

Kandungan gula yang tinggi dalam buah kurma adalah semula jadi dan tidak mengandungi sebarang gula tambahan. Ini menjadikannya pilihan terbaik untuk pesakit yang menghidapi penyakit diabetes. Orang ramai juga boleh menjadikan gula sebagai penambah manisan dalam makanan seharian sambil menambahkan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan. Kurma Medjool Palestine juga boleh diambil sebagai snek yang lebih sihat berbanding snek makanan yang lain yang hanya mempunyai jumlah kalori kosong yang tidak membawa sebaran faedah pemakanan.

Kurma Medjool Palestine juga merupakan sumber yang kaya dengan nutrien seperti selenium yang penting untuk menyokong kesihatan tiroid. Manakala magnesium pula berfaedah untuk memastikan otot dan saraf berfungsi dengan baik. Kandungan kalsium dalam kurma ini juga digunakan untuk membina dan mengekalkan kekuatan tulang, potassium/kalium untuk menjaga tahap air dalam sel badan dan copper/kuprum untuk membina sel darah merah.

Di samping itu, Kurma Medjool Palestine amat bermanfaat bagi kesihatan seperti berikut:

  1. Menurunkan tahap risiko untuk penyakit jantung

Disebabkan kandungan serat dan antioksida dalam Kurma Medjool Palestine, ia boleh membantu merendahkan kandungan kolesterol buruk. Ia juga menghalang pembentukan plak dalam arteri yang menyekat aliran darah yang boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.

 

Kandungan antioksidanya membantu melawan kerosakan dalam sel yang diakibatkan oleh radikal-radikal bebas.

 

  1. Menyokong fungsi penghadaman

Serat juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan penghadaman yang sihat dan proses pencernaan yang lancar.

 

  1. Meningkatkan metabolisme

Vitamin B yang terdapat dalam Kurma Medjool Palestine asid pantotenik, folat, dan niasin membantu menguruskan proses metabolik yang menukar makanan kepada tenaga. Hasil penyelidikan turut menunjukkan Kurma Medjool boleh membantu melawan kelesuan dan keletihan bagi yang kekurangan tenaga untuk menjalankan kehidupan seharian.

Selain daripada manfaat-manfaat kesihatan yang dinyatakan, Kurma Medjool Palestine juga mempunyai pelbagai kegunaan. Buah kurma ini sangat versatil dan boleh digunakan dalam pelbagai cara dalam masakan. Contoh penggunaan Kurma Medjool dalam masakan adalah menyumbatkkan kurma yang telah dibuang biji dengan badam, pecan, keju krim atau pistachio untuk snek atau makanan ringan. Anda juga boleh memasukkannya terus ke dalam salad anda untuk menambahkan rasa. Jika anda ingin meningkatkan rasa manis dan nutrien ke dalam jus atau smoothie anda, hanya perlu tambahkan Kurma Medjool dan kisarkan sekali bersama bahan-bahan smoothie anda. Kurma Medjool juga boleh digunakan dalam masakan hidangan rebus atau sup.

Kurma Medjool Palestine amat mudah disimpan dan dengan cara yang betul, ianya boleh bertahan sehingga 1 tahun apabila disimpan dalam bekas kedap udara. Ia juga boleh bertahan selama bertahun jika di sejuk bekukan supaya anda boleh menikmatinya kemudian.

Kurma Medjool sebagai “berliannya kurma“ dikenali untuk sifat-sifat istimewanya, kerana mereka besar dalam saiz, mempunyai rasa manis seperti karamel dan segar walaupun mereka kering. Ia berasal dari Timur Tengah (Palestine) dan Afrika Utara. Tetapi, mereka dapat ditanam di beberapa kawasan padang pasir. Kurma Medjool biasanya dianggap sebagai bahagian penting dalam masakan dan diet harian rakyat Timur Tengah. Terdapat beberapa jenis kurma Medjool berkualiti tinggi yang ditanam di Iran yang sememangnya setanding dengan kurma berkualiti terbaik yang ditanam di kawasan-kawasan lain. Kurma Medjool adalah alternatif yang lebih sihat untuk pencuci mulut dengan kalori tinggi kerana ia kaya dengan mineral penting dengan hanya kira-kira 66 kalori dalam setiap kurma.
Oleh kerana sensitiviti jenis kurma ini terhadap kualiti udara dan kelembapan tanah, ia jauh lebih sukar untuk berkembang dalam keadaan terbaik berbanding dengan jenis buah kurma lain yang dapat menyebabkan harga yang agak tinggi.

Kurma Medjool Organic
Ketika bercakap mengenai makanan organik, kami merujuk kepada makanan yang berasal dari tumbuhan dan haiwan dan dihasilkan oleh proses semula jadi, tanpa menggunakan sebarang bahan kimia seperti pengawet, racun perosak, racun kulat atau racun herba yang sering digunakan pada makanan untuk membuat mereka lebih menarik kepada pengguna untuk tujuan praktikal seperti memanjangkan jangka hayat.

Salah satu makanan organik seperti itu adalah buah kurma Medjool organik. Kurma Medjool dikenali untuk nilai pemakanannya yang lebih tinggi dari segi kalsium, besi, fosforus, magnesium dan vitamin C. Kandungannya lebih besar daripada kebanyakan jenis kurma lain dan mempunyai kandungan kelembapan yang tinggi, isi buah berair dan rasa manis yang tersendiri – yang menjadikan mereka dinobatkan sebagai ‘raja kurma’. Apa yang paling menarik adalah bahawa jenis kurma ini ditanam tanpa menggunakan apa-apa baja atau bahan kimia.

Kurma Medjool organik biasanya berwarna gelap. Tidak seperti buah kurma bukan organik lain yang sering dimanipulasi untuk konsisten warna, kurma Medjool sering berbeza-beza dalam warna bergantung pada tanah di mana ia ditanam. Tetapi, tidak semua pengeluar menanam kurma secara organik – malah, di Iran, satu-satunya pengeluaran organik yang aktif didapati di wilayah Fars.
Kurma Medjool organik berkhasiat kaya. Ia penuh dengan serat yang membantu menggalakkan kesihatan jantung. Makanan berserat berkesan dalam pembersihan dan memudahkan sistem pencernaan dan melegakan sembelit; untuk hasil yang terbaik, disyorkan untuk merendam 4-6 kurma Medjool organik semalaman, kemudian hancurkan dan memakannya keesokan paginya seperti sirap. Ia juga mengandungi potasium yang banyak – lebih, malah, daripada pisang – dan oleh itu berkesan dalam melegakan stroke, menurunkan tekanan darah, mencegah gangguan jantung dan buah pinggang, mengurangkan kebimbangan dan tekanan, meningkatkan kesihatan otot, meningkatkan metabolisme dan sistem saraf. Berbanding dengan kurma lain, kurma Medjool organik amat kaya vitamin, dan juga mempunyai kandungan mineral yang tinggi, potasium, magnesium, mangan, tembaga, dan juga sedikit kalsium, besi, zink dan fosforus.

Kajian telah membuat kesimpulan bahawa kurma, terutamanya buah kurma organik, harus dimasukkan ke dalam diet kita oleh kerana kandungan antioksidannya. Pengambilan makanan yang kaya antioksidan seperti beri hitam, walnut, stawberi, jantung articok, kranberi, dan kurma dipercayai untuk membantu mencegah diabetes, sakit jantung, masalah neurologi dan juga kanser. Selain itu, kandungan nikotinnya dapat berkesan dalam menyembuhkan pelbagai gangguan usus.

Sawit kurma Medjool
Sawit kurma adalah salah satu tumbuh-tumbuhan yang pertama ditanam oleh manusia. Terdapat beratus-ratus jenis sawit kurma; manakala sawit kurma semi-kering Deglet Noor adalah yang paling banyak ditanam, sawit kurma Medjool mungkin yang paling terkenal.
Tumbuhan tropika dan subtropika ini memerlukan iklim tertentu untuk tumbuh. Sawit Medjool memerlukan persekitaran yang penuh cahaya matahari untuk dapat tumbuh dengan betul dan, kerana itu, ditanam hanya di negara-negara tropika. Ia biasanya tumbuh pada tempoh 6 bulan paling hangat setiap tahun, di mana ia menerima jumlah air yang mencukupi, tetapi, hujan dan cuaca musim sejuk dapat menghalang kadar pertumbuhan dan juga merosakkan tanaman. Malah, satu faktor yang membuat sawit Medjool unik adalah keupayaannya dalam menghadapi kemarau dan suhu tinggi.

Biasanya, ia memerlukan masa kira-kira tiga tahun untuk cabang yang berakar mekar buat kali pertamanya. Lalu, setahun kemudian, pokok sawit Medjool akan mengandungi buah. Setelah 5-6 tahun penanaman, pokok sawit Medjool akhirnya akan mengandungi buah masak. Menariknya, terdata kedua-dua jenis pokok sawit Medjool betina dan jantan dan hanya jenis betina yang dapat mengandungi buah. Cabang pokok sawit Medjool yang betina tumbuh dengan perlahan, memerlukan kira-kira 18-36 bulan untuk berkembang dari sawit utama dan tumbuh ke arah luar. Akhirnya, setelah 3-4 tahun, cabang pokok akan memisahkan dari pokok sawit Medjool utama.
Pokok sawit Medjool berbeza-beza dalam saiz, bergantung kepada faktor-faktor pertumbuhan, dan saiz batangnya biasanya antara 8-25m. Ia menarik untuk dilihat dan, selain daripada menghasilkan kurma Medjool, digunakan untuk kedua-dua tujuan reka bentuk komersial dan kediaman.