No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Ajwa

Kurma Ajwa Madinah in Malaysia

Buah Kurma Ajwa Madinah adalah sejenis kurma yang ditanam di rantau Madina Munawara di negara Arab Saudi. Kurma jenis ini berwarna hitam, mempunyai rasa yang manis dengan rasa buah yang segar. Berbanding dengan jenis kurma yang lain, Kurma Ajwa Madinah ini cenderung bersaiz kecil dan serta isi buah yang terkenal dengan teksturnya yang lembut.

Kurma Ajwa Madinah turut dianggap sebagai salah satu buah kurma yang memegang kesimbolikan agama yang besar bagi umat Islam. Ini adalah kerana Nabi Muhammad dipetik telah berkata, “Orang yang memakan tujuh biji kurma Ajwa pada waktu pagi akan bebas daripada sihir dan racun pada hari dia memakannya.”. Buah Kurma juga merupakan makanan sunnah bagi umat Islam.

Terdapat beberapa hadis mengenai Kurma Ajwa Madinah yang menyebut kebaikannya. Antaranya adalah seperti berikut:

 1. ‘Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:
  “Al-‘Ajwah adalah dari syurga dan ia mengandungi penawar racun”
  (https://sunnah.com/urn/673690 )

 

 1. Rafi’ bin ‘Amr Al-Muzani berkata:
  “Saya mendengar Rasulullah S.A.W bersabda: “Ajwah dan batu* adalah dari syurga.””
  ( https://sunnah.com/urn/1275010 )

 

 1. ‘Aisyah melaporkan Rasulullah S.A.W bersabda:

“Kurma ‘Ajwa’ daripada ‘Aliya’ mengandungi kesan penyembuhan dan ini adalah penawar pada awal pagi.”
( https://sunnah.com/muslim/36/215 )

 

Oleh itu, Buah Kurma Ajwa Madinah merupakan jenis kurma yang sering dicari oleh umat Islam seluruh dunia, terutamanya ketika musim Ramadan apabila berpuasa. Ini menyebabkan Kurma Ajwa Madinah adalah antara kurma yang paling mahal, terutamanya di Arab Saudi. Walaupun mahal, Kurma Ajwa Madinah sentiasa mempunyai permintaan yang tinggi.

Selain mempunyai kepentingan bagi umat Islam, Kurma Ajwa Madinah juga mempunyai kebaikan dari segi khasiat pemakanan, sama seperti buah kurma jenis lain. Kebaikan kesihatan ini turut dibuktikan oleh penyelidikan saintifik dan moden .Buah kurma telah menjadi santapan makanan orang ramai selama lebih 6,000 tahun. Pada zaman kini, ramai individu biasanya menikmati buah-buahan manis ini dalam bentuk kering atau segar jika terdapat di pasaran. Ia adalah sumber karbohidrat yang baik dan mengandungi banyak vitamin dan mineral. Namun, disebabkan rasa manis semula jadi dan kandungan karbohidrat yang tinggi pada kurma, penghidap diabetes mungkin tertanya-tanya sama ada ia selamat untuk dimakan.

Penyelidikan kesihatan terkini telah menyiasat kesan pengambilan buah kurma terhadap paras gula dalam darah dan sama ada seseorang yang menghidap diabetes boleh memakan kurma? Mengikut hasil penyelidikan tersebut, penghidap diabetes berkemungkinan boleh makan 2 -3 hidangan buah kurma pada sesuatu masa. Ini perlu juga diamalkan selepas mendapatkan nasihat daripada doktor ataupun pakar kesihatan yang sah. Mereka yang mengalami diabetes perlu mengehadkan pengambilan karbohidrat mereka untuk memastikan paras gula dalam darah mereka stabil.

Sebuah kajian lain turut menunjukkan bahawa penghidap diabetes tidak mengalami lonjakan gula dalam darah selepas makan bersamaan dengan 7-10 kurma. Walau bagaimanapun, para penyelidik menyatakan bahawa buah-buahan ini kaya dengan kalori, dengan 100 gram (g) buah kurma menyediakan kira-kira 314 kalori. Ia juga penting untuk mempertimbangkan bahawa buah kurma boleh datang dalam pelbagai saiz yang berbeza. Sebagai contoh, kurma Medjool adakah kira-kira dua kali lebih besar daripada variasi kurma yang lain. Oleh itu, ianya amat digalakkan untuk mempertimbangkan saiz buah kurma yang dipilih dengan sewajarnya. Inilah kebaikan Kurma Ajwa Madinah kerana saiznya yang kecil amat sesuai. Penghidap diabetes dapat memenuhi jumlah pengambilan yang disarankan tanpa risau bahawa jumlah kalori atau gula yang diambil akan melebihi had yang selamat bagi keadaan mereka.

Ramai orang menggunakan serbuk biji Kurma Ajwa Madinah untuk pelbagai tujuan yang berbeza terutamanya. Antaranya adalah ia memberi manfaat kepada masalah ketidaksuburan lelaki. Jika anda ingin menghasilkannya sendiri, ikuti langkah-langkah berikut.

 1. Ambil biji Kurma Ajwa Madinah dan rendam dalam air selama 15 hari
 2. Selepas 15 hari, buangkan air dari biji kurma tadi
 3. Biarkan untuk kering selama 10-15 minit. Pastikan biji adalah kering
 4. Kisarkan biji dalam mesin pengisar selepas ianya kering
 5. Untuk mendapatkan serbuk yang halus, ulang beberapa kali proses pengisaran
 6. Simpan serbuk biji Kurma Ajwa Madinah yang telah dikisar halus dalam bekas kedap udara

Kawasan yang ditanam
Jenis kurma Ajwa ditanam terutamanya di rantau Al-Madina di Arab Saudi. Usaha-usaha untuk memperkenalkannya kepada kawasan tanam kurma lain di dunia tidak begitu berjaya dan ternyata keadaan iklim di rantau ini adalah yang paling sesuai untuk pertumbuhannya. Satu kajian yang dilakukan di Khairpur, Pakistan menunjukkan bahawa pertumbuhan jenis kurma ini serupa dengan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan lain yang biasanya ditanam di Arab Saudi. (Abul-Soad, Jatoi dan Markhand, 2013)

Tempoh penuaian
Kurma Ajwa dituai terutamanya semasa musim panas dari Mei hingga Oktober, dan kebanyakannya semasa cuaca panas bulan Julai dan Ogos.
Terdapat tiga peringkat kematangan utama pada kurma:
• Peringkat Khalal di mana buah-buahan sudah matang secara fisiologi. Kurma Ajwa pada peringkat ini keras dan rangup dan mempunyai kandungan kelembapan yang tinggi (50-85%). Ia berwarna merah dan mudah rosak dan oleh itu memerlukan penjagaan yang lebih dari segi pembungkusan dan penyimpanan.
• Peringkat Rutab di mana buah-buahan sudah lebih masak lagi. Kurma Ajwa menjadi lebih gelap dalam warna, sebahagian coklat di hujungnya. Ia mempunyai kandungan kelembapan kurang (30-45%). Seratnya lembut dan ia juga mudah rosak oleh itu memerlukan penjagaan tambahan.
• Peringkat Tamar di mana perubahan warna menjadi coklat gelap hampir hitam. Untuk kurma Ajwa pada peringkat ini, kandungan kelembapan berkurang (hampir 10-25%) dan buahnya dianggap separuh kering. Teksturnya juga berubah dari lembut dan mudah dibentuk menjadi pejal atau keras, dan kulit buah itu juga akan berkedut dan berhampiran dengan daging buah. Buah ini juga mempunyai ciri jalur-jalur putih yang muncul pada kulit pada peringkat ini. Peringkat ini dicapai dengan membiarkan buah masak dan kering ketika masih di pokok sawit. Dalam keadaan ini buah dilindungi dari serangga. Oleh kerana keadaannya yang separuh kering, ia juga dapat disimpan untuk tempoh yang lebih lama tanpa mengambil langkah lebih istimewa. Peringkat ini adalah peringkat di mana jenis Ajwa dapat dimakan dan ini adalah tempoh di mana ia dituai untuk kegunaan manusia.
Apabila dituai pada peringkat Tamar, kurma Ajwa tidak mudah rosak. Mikroorganisma seperti bakteria dan kulat tidak mungkin tumbuh di atasnya. Ia mempunyai pengambilan kelembapan yang kurang, dan dengan itu, akibat dari kelembapan yang berlebihan seperti perubahan dalam warna dan rasa yang berlaku semasa penyimpanan tidak mungkin berlaku. Pada peringkat Tamar, Ajwa sudah layak untuk pemasaran sebagai kurma “separuh kering“(Fao.org, 2016)

Pengeluaran
Sebuah pokok kurma Ajwa matang boleh menghasilkan sehingga 150 paun buah setiap tahun. Kurma Ajwa kebanyakannya dimakan di dalam negara di Arab Saudi. Permintaan dalam negara sangat tinggi kerana kepentingan agama dan kesihatan yang mengikutinya. Pengunaan tertinggi berlaku dalam tempoh Ramadhan, dengan kira-kira 40% kurma dimakan pada masa ini. Ia juga dimakan oleh pengunjung Arab Saudi yang datang untuk menunaikan Haji, iaitu perjalanan ziarah umat Islam ke Mekah.

Kurma dituai pada peringkat Tamar, ketika ia kering dan mempunyai kandungan kelembapan sedikit. Ia mempunyai kualiti yang tinggi pada peringkat ini. Oleh kerana itu, ia tidak memerlukan penjagaan banyak seperti penuaian dan pemprosesan jenis kurma lain yang dituai pada peringkat Rutab. Pada peringkat Tamar, buah telah masak dan kering ketika masih di pokok sawit. Proses penuaian dilakukan dengan berhati-hati untuk memastikan bahawa tidak banyak kerosakan kepada buah. Ini biasanya dilakukan dengan meminta pekerja memanjat pokok itu, iaitu dengan bantuan tangga aluminium untuk memetik buah terus dari batang pokok. Ini bertentangan dengan menggoncang pokok itu untuk menjatuhkan buah yang boleh menyebabkan kerosakan bukan sahaja kepada buahnya tetapi juga kepada pokok dan mengurangkan produktiviti untuk tahun-tahun yang akan datang. Selepas dituai, buah kemudian dipilih dengan teliti untuk memastikan kualiti. Hanya buah yang bebas daripada kecacatan atau tanda-tanda akan busuk dipilih untuk diteruskan ke pasaran untuk kegunaan manusia. Mana-mana buah rosak akan dibuang atau diberi kepada haiwan. Ketika dipetik, kurma Ajwa langsung diletakkan di dalam bekas khas di mana ia kemudian dipindahkan ke kilang untuk diproses.

Pengeksportan dan pasaran pengguna
Kurma Ajwa kebanyakannya dimakan di dalam negara di Arab Saudi dan negara-negara lain di mana ia ditanam. Kurma ini juga boleh dikumpul dan dikemas secara banyak untuk eksport. Produk dengan jumlah kecil juga dieksport ke negara-negara jiran Timur Tengah dan Asia seperi India, dan juga untuk bahagian lain di dunia yang jauh seperti Afrika, Eropah dan Amerika.
Kurma Ajwa dipasarkan sama ada sebagai buah kering keseluruhan, atau dimasukkan ke dalam produk lain seperti paste, gula-gula, madu dan sirap. Buah ini digunakan untuk proses pemeliharaan dan dapat dimakan sepanjang tahun. Ia juga boleh dimasukkan ke dalam produk-produk lain seperti yang sudah disebut.

Oleh kerana kepentingan agama yang mengikuti jenis kurma ini, produknya agak mahal, dan biasanya mengalami permintaan yang tinggi.

Jangka hayat dan penyimpanan
Oleh kerana kurma Ajwa dituai pada peringkat Tamar, ketika ia masak dan kering, ia mempunyai kandungan lembapan yang rendah. Ini memberikannya jangka hayat yang panjang dan dengan itu ia boleh dipasarkan sepanjang tahun. Buah dapat dibungkus dalam bekas kadbod besar untuk penjualan besar dan eksport. Ia tidak memerlukan penyimpanan khas seperti penyejuk walaupun penjagaan diperlukan iaitu dengan tidak menyimpannya di tempat yang mempunyai haba atau kelembapan yang berlebihan kerana ini mungkin mengeraskan buah menjadikannya tidak sesuai untuk dimakan. Kandungan gula buah itu juga meningkat dalam keadaan ini yang boleh menyebabkan buah menjadi busuk.
Ketika dijual terus kepada pengguna runcit, ia dibungkus sewajarnya di dalam bekas kecil yang dibuat dari plastik lutsinar yang ditutup dan kerana ketelusannya, buah dapat dilihat oleh pembeli. Pembungkusan dapat dilakukan sama ada secara manual oleh tangan dengan terperinci, atau secara automatik oleh mesin yang membungkus buah berdasarkan beratnya. Apabila dibungkus dengan cara ini, kurma boleh bertahan dan layak untuk dimakan sehingga 2 tahun dari tarikh pembungkusan.

Kegunaan
Buah kurma Ajwa boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Ia boleh didapati sebagai buah kering keseluruhan, sama ada dengan atau tanpa biji benih. Ia digunakan dalam membuat pelbagai produk termasuk bijirin, rotu, kek, puding, ais krim, biskut, gula-gula, dan produk-produk baru seperti shake kurma. Buah kurma juga boleh digunakan dalam pengeluaran jus, jem, wain, bir, cuka, gula, jeli, sirap, kiub kurma, madu, chutney, jeruk, sos, serbuk gula kurma, pes dan perisa makanan.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan
Kurma terutamanya terdiri daripada karbohidrat, kira-kira 40-80%, yang sebahagian besar adalah gula glukosa dan fruktosa. Ia juga mengandungi sedikir kanji. Gula yang terkandung dalam kurma menjadikannya sumber tenaga yang baik yang mudah dicerna oleh badan. Ia mengandungi jumlah serat yang banyak sama ada yang larut dan tidak larut. Kurma mengandungi sekurang-kurangnya 15 jenis mineral di dalam kurma. Kurma sangat kaya dengan potasium. Ia juga mengandungi magnesium, kalsium, natrium dan fosforus dalam jumlah besar. Kepekatan natrium kurma lebih rendah daripada buah-buahan lain yang menjadikannya sesuai untuk individu yang mempunyai tekanan darah tinggi atau penyakit jantung. Lain-lain mineral dan garam yang boleh didapati dalam pelbagai perkadaran termasuk boron, kobalt, tembaga, besi, mangan, potasium dan zink. Kurma juga mengandungi unsur fluorin yang berguna dalam melindungi gigi dari pereputan. Selenium juga terdapat dalam kurma, dipercayai untuk membantu mencegah kanser kerana sifat antioksidan dan dipercayai penting dalam fungsi imun. Kurma mengandungi sekurang-kurangnya enam vitamin. Ia mengandungi sedikit vitamin C. Ia juga mengandungi vitamin A serta vitamin B-kompleks: thiamin B1, riboflavin B2, asid nikotinik (niacin). Kurma adalah sumber semula jadi asid folik yang merupakan nutrien mikro yang penting. Kurma juga mengandungi asid amino penting dan tidak penting seperti asid aspartik, proline, glycine, histidine, valine, leucine, isoleucine, lisin dan arginina dengan itu meningkatkan nilai pemakanannya. Jenis kurma Ajwa dianggap sebagai salah satu jenis kurma yang paling bermanfaat untuk perubatan. Bukti anekdot menyebutkan kepentingan mereka dalam merawat pelbagai keadaan yang berbeza seperti selesema biasa dan jangkitan tekak. Oleh kerana kandungan tanin yang tinggi, ia dianggap berguna dalam pengurusan gangguan usus sebagai astingen.

Kurma Ajwa juga mempunyai ciri anti-radang dan anti-oksida yang telah terbukti mempunyai potensi faedah dalam pengurusan penyakit kronik seperti kanser dan kencing manis. Kajian yang dilakukan pada tahun 2015 pada jenis kurma yang berbeza yang ditumbuh di Arab Saudi (termasuk kurma Ajwa) menunjukkan bahawa mereka mengandungi antioksida in vitro dan aktiviti anti-radang. Ekstrak dari semua jenis buah kurma yang diuji menunjukkan bahawa ia mengandungi komponen yang mempunyai potensi untuk bertindak sebagai penghapus radikal bebas dalam reaksi sel dan sebagai agen penurunan dalam reaksi yang berlaku in vivo. Sebagai tambahan, ekstrak kurma telah terbukti menyebabkan perencatan enzim cyclo-oxygenase (COX). Ini menunjukkan bahawa ekstrak kurma berpotensi untuk menghalang pengeluaran pengantara keradangan seperti prostaglandin dan thromboxanes. Ini disebabkan oleh kehadiran kompaun yang boleh menghalang pembentukan prostaglandin endoperoxide yang merupakan molekul pelopor yang kemudian membawa kepada pengeluaran molekul pengantara yang mempunyai peranan dalam proses keradangan. (Sciencedirect.com, 2016) (Zhang et al., 2013)

Ia juga telah terbukti mempunyai kesan perlindungan kepada pelbagai organ seperti otak dan buah pinggang dengan melindungi mereka daripada kerosakan oksidatif. Dalam otak, kesan ini diurus oleh komponen ekstrak kurma yang dapat mengurangkan kemusnahan spesies oksigen reaktif yang dihasilkan dalam tempoh pengurangan aliran darah ke otak. Satu kajian yang dilakukan kepada model haiwan menunjukkan bahawa kesan perlindungan ini dapat mengurangkan kerosakan pada sel-sel otak pada haiwan yang diuji berbanding dengan haiwan kawalan. Satu lagi kesan perlindungan ekstrak kurma adalah pencegahan pembentukan serat mylenated tidak normal sekitar sel-sel otak (Mohd Naim Fadhli Mohd Radz, 2013). Dalam buah pinggang, ekstrak kurma telah ditunjukkan mempunya beberapa kesan dalam mengurangkan ketoksikan ubat-ubatan tertentu seperti gentamicin, berdasarkan kajian yang dilakukan pada haiwan.

Ia juga dianggap bermanfaat dalam kesuburan. Bukti anekdot menyebutkan bahawa penggunaan kurma dapat membantu dalam konsepsi dan penyelengaraan bagi kehamilan yang sihat. Satu kajian penting telah dilakukan untuk menunjukkan peranan kurma dalam proses pelahiran. Kajian ini menunjukkan bahawa di kalangan wanita yang memakan sejumlah kurma semasa kehamilan mereka, mereka mampu untuk mencapai purata dilatasi serviks yang lebih tinggi, keperluan induksi yang dikurangkan dan kenaikan pelahiran berbanding dengan wanita yang tidak memakan kurma.

Biji dan kandungan biji
Biji kurma Ajwa berbentuk oblong dengan puncak yang bulat dan mempunyai tekstur kasar. Biji kurma mengandungi pelbagai mineral surih berbeza seperti sulfur, plubum, aluminium, kadmium dan klorida dalam pelbagai perkadaran. Oleh kerana kandungan itu, ia juga mempunyai beberapa aktiviti anti-radang dan anti-oksida yang sama dengan isi buah kurma. Ekstrak dari biji kurma juga mempamerkan beberapa kesan perlindungan otak sama dengan ekstrak dari isi buah kurma. Ini mungkin disebabkan oleh komponen yang sama di kedua-dua bahagian buah kurma yang mempunyai aktiviti anti-radang dan anti-oksida.