No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

kurma Mariami

Kurma Piarom(Maryami), juga dikenali sebagai kurma Mariami atau ‘kurma coklat’, dapat dikatakan sebagai salah satu jenis kurma semi-kering yang paling lazat di dunia. Kurma Piarom mempunyai rasa dan rupa yang unik dan dianggap salah satu jenis kurma yang paling mahal kerana pengeluaran mereka ekslusif di Hajiabad.

Sejarah: Piarom adalah salah satu jenis kurma yang ditanam di bandar Hajiabad, titik paling utara wilayah Hormozgan, Iran bahagian selatan. Bandar Hajiabad terletak kira-kira 100 kilometer ke arah utara ibu kota wilayah Hormozgan, Bandar Abbas, dan sebenarnya dikenali dengan produk sitrus terbaiknya.

Penghuraian: Kurma Piarom adalah kurma panjang, kurus, berbentuk bujur, dengan kulit nipis dan berwarna hampir hitam. Ia mempunyai saiz 3-5cm (lebih besar daripada jenis kurma lain), dan dianggap semi-kering kerana kandungan kelembapan yang rendah iaitu kurang daripada 15%, lebih rendah daripada jenis kurma lain.

Ditanam di: Lebih dari 95% kurma Piarom dihasilkan di Hajiabad, Hormozgan, Iran bahagian Selatan. Pokok di mana mereka tumbuh biasanya ditanam di kawasan gunung dan lembangan pengairan.
Tempoh penuaian: Pertengahan September

Pengeluaran: Setiap tahun, Iran menghasilkan hampir satu juta tan buah kurma. Terdapat 400 jenis berbeza, 50 darinya terkenal di pasaran antarabangsa dan dieksport ke seluruh dunia. Piarom adalah satu spesies kurma segar utama dan mempunyai hasil tahunan yang besar. Kurma Piarom ditanam secara organik dalam proses yang bebas bahan kimia. Terutamanya, jenis kurma ini dimakan di pasaran tempatan, tetapi kerana pengeluaran yang meningkat pada tahun-tahun kebelakangan ini, langkah-langkah telah diambil ke arah mengeksport juga.

Pengeksportan dan pasaran pengguna: Kurma Piarom boleh didapati secara komersial dan, kerana kualiti dan popularitinya yang tinggi dengan pelanggan, ia telah menjadi satu kurma eksport yang khas, menarik pasaran antarabangsa yang paling terkemuka. Malah, kurma Piarom adalah kurma eksport terbaik di Iran.

Jangka hayat dan penyimpanan: Kurma Piarom dapat disimpan selama 18 bulan di bawah pengasapan interim. Kurma Piarom perlu dijaga daripada matahari, pada suhu antara 10-200 C.

Kegunaan: Dengan pit atau tanpa pit, kurma Piarom dapat dimakan secara langsung, terutamanya sebagai kacang dengan kacang bercengkerang. Kurma Piarom dapat diisi, atau dicincang dan digunakan dalam pelbagai cara seperti dalam bijirin, puding, roti, kek, kuih, ais krim dan bar gula-gula. Kurma lebihan dapat dibuat menjadi kiub, pes, lepa, serbuk (gula kurma) jem, jeli, jus, sirup, cuka dan alkohol.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan: Sama seperti jenis buah kurma lain, kurma Piarom mengandungi nutrien penting, termasuk – antara lain – vitamin (A, B, C dan E), mineral, zat besi, potasium, magnesium, mangan, protein, serat, karbohidrat dan gula ringkas. 100g kurma Piarom mengandungi kira-kira 70% karbohidrat, 2,2% protein dan 0,6% lemak. 100g kurma Piarom mengandungi kira-kira 300 kalori; tetapi, kurma Piarom segar mengandungi kira-kira 160 kalori. Sama seperti jenis kurma lain, kurma Piarom adalah sumber serat yang besar, menggalakkan kesihatan pencernaan, dan juga telah didapati mampu membantu mencegah kanser tertentu seperti kanser kolon dan kanser perut. Kerana kadar potasium yang tinggi, kurma Piarom dapat membantu menjaga tekanan darah yang sihat dan kadar magnesium yang tinggi bermanfaat untuk otot dan saraf. Kurma Piarom sangat baik untuk lelaki.

Biji: Dalam bentuk serbuk, biji kurma Piarom ada dalam beberapa ubat-ubatan tradisional, terutamanya untuk kesihatan mata, khususnya kornea. Minyak daripada biji kurma Piarom digunakan dalam sabun dan kosmetik lain. Diproses secara kimia, ia adalah sumber asid oksalik dan apabila dibakar, ia boleh digunakan untuk membuat arang untuk tukang perak. Ia juga dapat digunakan untuk barang kemas, atau dihancurkan dan digunakan sebagai alternatif dari atau sebagai tambahan untuk – biji kopi. Biji kurma Piarom mengandungi kadar kompoun falvonoid dan fenolik yang tinggi dan dengan itu mempunyai sifat antioksidan yang tinggi. Beberapa kajian mengenai manfaat biji kurma Piarom telah menunjukkan bahawa ia adalah anti-genotoksik (tidak merosakkan sel-sel kita); juga telah didapati bahawa memberi ekstrak akueus dari pit kurma kepada tikus dapat mengurangkan kerosakan DNA yang disebabkan oleh N-Nitroso-N-methylurea.