No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

kurma Mariami

Kurma Mariami A, AA, Jumbo

Phoenix dactylifera, biasanya dikenali sebagai kurma atau kurma, adalah spesies tumbuhan berbuah dalam keluarga palma, Arecaceae. Ia ditanam untuk buah manisnya yang boleh dimakan. Walaupun tempat asalnya tidak jelas kerana mempunyai sejarah penanaman yang lama, ia mungkin berasal dari tanah sekitar Iran. Buah Kurma Mariami merupakan salah satu jenis kurma yang terkenal dari Iran, berasal dari kawasan Hajiabad di selatan Iran. Buah Kurma Mariami atau Maryami juga dikenali sebagai Kurma Piarom. Buah kurma ini ditanam secara organik tanpa rawatan kimia semasa musim penanaman. Selepas itu, kurma ini dikeringkan dengan kelembapan di bawah 15%. Buah Kurma Mariami berwarna coklat gelap dan berbentuk bulat, serta terkenal dengan kandungan kelembapan yang separa kering dan bertekstur kenyal. Lazimnya, masa menuai kurma jenis ini adalah sekitar pertengahan September.

Bagi Buah Kurma Mariami, ia mempunyai jangka hayat pada suhu bilik dan persekitaran yang kering sekitar 6 bulan. Kebaikan buah kurma ini adalah ianya boleh juga disimpan dengan lebih lama lagi. Bagi penyimpanan yang lebih lama (sehingga 12 – 18 bulan), anda disarankan untuk menyimpannya di dalam peti sejuk.

Buah Kurma Mariami memang terkenal dengan pelbagai faedah dan kegunaan yang menjadikannya antara buah yang banyak memberi kebaikan. Antara faedah dan kegunaan buah ini adalah:

  • Menurunkan kolesterol: Tahukah anda kurma bebas daripada kolesterol, dan mengandungi sedikit lemak yang tidak memudaratkan? Memasukkan Buah Kurma Mariami dalam kuantiti yang kecil dalam diet harian anda boleh membantu anda mengekalkan tahap kolesterol yang sihat, dan juga membantu dalam penurunan berat badan.
  • Kaya dengan protein: Kurma ialah sumber protein yang tinggi yang membantu kita kekal cergas, lebih-lebih lagi bagi mengekalkan otot yang kuat. Ramai yang turun ke gimnasium untuk membina badan biasa diminta makan beberapa biji kurma setiap hari sebagai sebahagian daripada rutin harian mereka.
  • Kaya dengan vitamin: Kurma mengandungi vitamin seperti B1, B2, B3 dan B5, serta A1 dan C. Jika anda mengambil beberapa kurma setiap hari, anda tidak perlu mengambil vitamin tambahan. Ia bukan sahaja akan menjadikan anda lebih sihat, akan ada perubahan ketara dalam tahap tenaga anda juga kerana kurma mengandungi gula semula jadi seperti glukosa, sukrosa dan fruktosa juga. Jadi Buah Kurma Mariami berfungsi dengan baik sebagai snek makanan yang memberikan sumber tenaga yang mudah.
  • Meningkatkan kesihatan tulang: Kurma kaya dengan selenium, mangan, kuprum dan magnesium, dan semua ini diperlukan untuk memastikan tulang kita sihat, dan mencegah keadaan penyakit tulang seperti osteoporosis.
  • Menguatkan sistem saraf: Kurma sarat dengan kalium, namun mengandungi sedikit natrium, nutrien penting yang sangat membantu dalam memastikan sistem saraf anda teratur. Kalium juga turut membantu mengurangkan kolesterol, dan mengekalkan risiko strok.
  • Menggalakkan penghadaman: Jika anda merendam beberapa Buah Kurma Mariami dalam air dan memakannya setiap hari, ini mematikan sistem pencernaan anda akan berfungsi dengan baik. Selain itu, ia juga disyorkan untuk mereka yang mengalami masalah sembelit.
  • Memperbaiki kulit: Vitamin C dan D berfungsi untuk mengekalkan keanjalan kulit anda, dan juga memastikan kulit anda licin. Ini amat bermanfaat jika anda mengalami masalah kulit. Memasukkan Buah Kurma Mariami ke dalam diet anda mungkin membantu anda dalam jangka masa panjang. Selain itu, kurma juga mempunyai manfaat anti-penuaan, dan menghalang pengumpulan melanin dalam badan anda.

Kurma Piarom(Maryami), juga dikenali sebagai kurma Mariami atau ‘kurma coklat’, dapat dikatakan sebagai salah satu jenis kurma semi-kering yang paling lazat di dunia. Kurma Piarom mempunyai rasa dan rupa yang unik dan dianggap salah satu jenis kurma yang paling mahal kerana pengeluaran mereka ekslusif di Hajiabad.

Sejarah: Piarom adalah salah satu jenis kurma yang ditanam di bandar Hajiabad, titik paling utara wilayah Hormozgan, Iran bahagian selatan. Bandar Hajiabad terletak kira-kira 100 kilometer ke arah utara ibu kota wilayah Hormozgan, Bandar Abbas, dan sebenarnya dikenali dengan produk sitrus terbaiknya.

Penghuraian: Kurma Piarom adalah kurma panjang, kurus, berbentuk bujur, dengan kulit nipis dan berwarna hampir hitam. Ia mempunyai saiz 3-5cm (lebih besar daripada jenis kurma lain), dan dianggap semi-kering kerana kandungan kelembapan yang rendah iaitu kurang daripada 15%, lebih rendah daripada jenis kurma lain.

Ditanam di: Lebih dari 95% kurma Piarom dihasilkan di Hajiabad, Hormozgan, Iran bahagian Selatan. Pokok di mana mereka tumbuh biasanya ditanam di kawasan gunung dan lembangan pengairan.
Tempoh penuaian: Pertengahan September

Pengeluaran: Setiap tahun, Iran menghasilkan hampir satu juta tan buah kurma. Terdapat 400 jenis berbeza, 50 darinya terkenal di pasaran antarabangsa dan dieksport ke seluruh dunia. Piarom adalah satu spesies kurma segar utama dan mempunyai hasil tahunan yang besar. Kurma Piarom ditanam secara organik dalam proses yang bebas bahan kimia. Terutamanya, jenis kurma ini dimakan di pasaran tempatan, tetapi kerana pengeluaran yang meningkat pada tahun-tahun kebelakangan ini, langkah-langkah telah diambil ke arah mengeksport juga.

Pengeksportan dan pasaran pengguna: Kurma Piarom boleh didapati secara komersial dan, kerana kualiti dan popularitinya yang tinggi dengan pelanggan, ia telah menjadi satu kurma eksport yang khas, menarik pasaran antarabangsa yang paling terkemuka. Malah, kurma Piarom adalah kurma eksport terbaik di Iran.

Jangka hayat dan penyimpanan: Kurma Piarom dapat disimpan selama 18 bulan di bawah pengasapan interim. Kurma Piarom perlu dijaga daripada matahari, pada suhu antara 10-200 C.

Kegunaan: Dengan pit atau tanpa pit, kurma Piarom dapat dimakan secara langsung, terutamanya sebagai kacang dengan kacang bercengkerang. Kurma Piarom dapat diisi, atau dicincang dan digunakan dalam pelbagai cara seperti dalam bijirin, puding, roti, kek, kuih, ais krim dan bar gula-gula. Kurma lebihan dapat dibuat menjadi kiub, pes, lepa, serbuk (gula kurma) jem, jeli, jus, sirup, cuka dan alkohol.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan: Sama seperti jenis buah kurma lain, kurma Piarom mengandungi nutrien penting, termasuk – antara lain – vitamin (A, B, C dan E), mineral, zat besi, potasium, magnesium, mangan, protein, serat, karbohidrat dan gula ringkas. 100g kurma Piarom mengandungi kira-kira 70% karbohidrat, 2,2% protein dan 0,6% lemak. 100g kurma Piarom mengandungi kira-kira 300 kalori; tetapi, kurma Piarom segar mengandungi kira-kira 160 kalori. Sama seperti jenis kurma lain, kurma Piarom adalah sumber serat yang besar, menggalakkan kesihatan pencernaan, dan juga telah didapati mampu membantu mencegah kanser tertentu seperti kanser kolon dan kanser perut. Kerana kadar potasium yang tinggi, kurma Piarom dapat membantu menjaga tekanan darah yang sihat dan kadar magnesium yang tinggi bermanfaat untuk otot dan saraf. Kurma Piarom sangat baik untuk lelaki.

Biji: Dalam bentuk serbuk, biji kurma Piarom ada dalam beberapa ubat-ubatan tradisional, terutamanya untuk kesihatan mata, khususnya kornea. Minyak daripada biji kurma Piarom digunakan dalam sabun dan kosmetik lain. Diproses secara kimia, ia adalah sumber asid oksalik dan apabila dibakar, ia boleh digunakan untuk membuat arang untuk tukang perak. Ia juga dapat digunakan untuk barang kemas, atau dihancurkan dan digunakan sebagai alternatif dari atau sebagai tambahan untuk – biji kopi. Biji kurma Piarom mengandungi kadar kompoun falvonoid dan fenolik yang tinggi dan dengan itu mempunyai sifat antioksidan yang tinggi. Beberapa kajian mengenai manfaat biji kurma Piarom telah menunjukkan bahawa ia adalah anti-genotoksik (tidak merosakkan sel-sel kita); juga telah didapati bahawa memberi ekstrak akueus dari pit kurma kepada tikus dapat mengurangkan kerosakan DNA yang disebabkan oleh N-Nitroso-N-methylurea.