No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Deglet Noor

Kurma Deglet Noor adalah salah satu daripada pelbagai kultivar kurma. Nama Deglet Noor dalam bahasa Arab bermaksud ‘ratu kurma’. Ia berasal dari Algeria. Ia juga ditanam di Arab Saudi, Tunisia, Amerika Syarikat dan juga banyak negara-negara Mediterranean seperti Iran. Algeria adalah pengeluar terbesar jenis kurma ini di dunia, di mana ia ditanam di wilayah Biskra, di kawasan-kawasan tertentu yang diketahui mempunyai oasis.

Penghuraian buah
Kurma Deglet Noor Algeria tulen diketahui mempunyai sentuhan lembut, warna lut dan rasa lembut yang seperti madu, dan ciri-ciri ini yang membezakan ia daripada kurma lain.

Kawasan di mana mereka ditanam
Algeria, Tunisia, Libya, Amerika Syarikat, Iran

Tempoh penuaian
Kurma Deglet Noor dapat dituai pada salah satu daripada dua peringkat kematangan, sama ada Rutab atau Tamar, bergantung kepada jenis penggunaannya.

Ia dituai dalam dua cara:

• Penuaian sebagai dahan – Apabila buah dituai sebagai dahan, ia dituai pada peringkat Rutab sebelum ia masuk ke dalam peringkat Tamar. Ini dilakukan di negara-negara seperti Algeria, Tunisia dan Israel di mana buah itu bukan sahaja dituai untuk kegunaan dalam negara tetapi juga untuk dieksport ke negara-negara seperti Perancis dan Itali. Ini dilakukan secara berhati-hati dengan mengambil dahan buah dan meletakkan mereka secara berhati-hati di dalam kotak kadbod yang di mana ia dibalut, seperti dalam jaring atau kertas wax untuk melindunginya daripada burung dan serangga atau daripada hujan. Ia dituai setiap 5 hingga 7 hari sehingga semua buah telah diambil dari pokok.
• Penuaian sebagai buah tunggal – Apabila buah dituai pada peringkat ini, ia dituai pada peringkat Tamar. Ini dilakukan untuk semua buah yang dipasarkan dalam tempoh masa yang panjang. Ketika penuaian, penting untuk melindungi buah untuk memastikan ia dilindungi dari hujan dan dari perosak.

Pengeluaran
Pertubuhan Makanan dan Pertanian menganggarkan bahawa dari jumlah buah kurma yang dihasilka dalam setahun, jenis Deglet Noot mempunyai nilai ekonomi paling tinggi. Buah ini dimakan sama ada di dalam negara-negara pengeluaran dan juga dieksport ke negara-negara lain.

Disebabkan cara buah ini dipasarkan, ia dituai sama ada di peringkat Rutab ketika ia dipasarkan sebagai buah pada dahan, atau pada peringkat Tamar ketika ia dipasarkan sebagai buah keseluruhan. Ini juga memberi kesan kepad cara buah dibungkus. Buah yang hendak dipasarkan ketika masih pada dahan memerlukan dahan dengan panjang sekurang-kurangnya 10 cm dan setiap 10cm dahan terdapat sekurang-kurangnya 5 buah kurma. Jumlah buah berwarna hijau/belum masak harus kurang daripada 1%. Terdapat dua pilihan pembungkusan dengan cara ini. Cara pertama adalah bahawa dahan dapat dibungkus dalam dua tandan kecil yang dimasukkan ke kotak kadbod, dengan jumlah berat 10 kg.

Cara kedua adalah buah dapat dibungkus sebagai sejambak dengan 3-5 dahan yang lebih kecil dibungkus di dalam kertas selofan dengan dahan diikat bersama pangkalnya. Setiap sejambak mempunyai berat 200-400g. Tetapi, pembungkusan dengan cara ini memerlukan banyak buruh.

Ketika buah dibungkus ia mesti mencapai standard tertentu, yang telah ditetapkan oleh penanam dari Tunisia dari masa ke masa telah diterima dan disusuaikan di negara-negara lain di mana buah ini ditanam. Buah mesti berair dan lembut, sebaiknya berwarna merah cerah dan hampir telus. Pada buah Deglet Noor berkualiti baik, garis benih dapat dilihat ketika buah disinari cahaya.

Pengeksportan dan pasaran pengguna
Kebanyakan buah yang dihasilkan dimakan secara tempatan dalam negara-negara di mana ia ditanam seperti Algeria, Tunisia dan Israel. Ia juga dieksport ke negara-negara Eropah seperti Perancis, Itali dan Sepanyol.

Jangka hayat dan penyimpanan
Oleh kerana buah dituai untuk dipasarkan dalam dua cara yang berbeza, jangka hayat dan cara penyimpanan berbeza dari satu jenis ke jenis yang lain.
Buah yang dituai pada dahan dapat dibungkus sama ada dalam tandan atau sejambak.

Apabila sedikit kurang masak, Deglet Noor dapat disimpan dalam keadaan beku di bawah 320F sehingga 10 bulan, dan apabila matang sepenuhnya, sehingga 5 atau 6 bulan.

Kegunaan
Kurma ini dapat dimakan secara keseluruhan sebagai kurma kering segar, sebagai kurma beku, sebagai kurma diisi dengan badam (atau) kacang gajus, atau disalut dengan coklat atau bijan.

Ia juga dimasukkan dalam pembuatan pelbagai produk lain seperti snek tenaga, sirap, madu, jeruk,paste, olesan, serbuk goreng, gula, jus dan cuka.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan
Kurma diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia adalah sumber yang kaya dengan tenaga, yang terdiri dari 80% karbohidrat, dengan kanji dan gula seperti glukosa dan fruktosa. Walaupun dengan kandungan gula yang tinggi ini, ia adalah makanan dengan indeks glycemic yang rendah dan oleh itu sesuai untuk dimakan oleh pesakit kencing manis. Ia juga mengandungi asid amino penting dan tidak penting dan dengan itu adalah sumber protein yang baik. Ia mempunyai sedikit serat pemakanan yang laru dan tidak larut oleh itu ia dapat member manfaat kepada orang yang mengalami sembelit ringan. Kurma adalah sumber yang kaya dengan mineral dan garam, terutamanya kalium. Ia juga mengandungi natrium, kalsium, boron dan magnesium. Ia mengandungi vitamin seperti Vitamin A, Vitamin C dan vitamin B-kompleks niasin, tiamin, riboflavin dan asid folik.

Ia telah terbukti mempunyai unsur yang mempunyai aktiviti antioksida dan anti-radang yang mungkin mempunyai manfaat yang berpotensi untuk rawatan penyakit kronik seperti penyakit jantung. Ia juga mungkin mempunyai kesan perlindungan kepada pelbagai organ badan seperti buah pinggan, otak dan sistem gastrousus.

Benih dan kandungan benih
Benih kurma juga diketahui mempunyai pelbagai mineral seperti kadmium dan klorida. Ia mempunyai unsur lain yang dianggap mempunyai aktiviti anti-radang dan anti-oksida.