No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Rotab Mazafati Bam

Kurma Mazafati(ruthab), juga dikenali sebagai Kurma Kimia dan kurma Bam (berdasarkan rantau di mana kurma paling lazat seperti ini ditanam), adalah salah satu daripada pelbagai jenis buah kurma di Iran. Ia mungkin jenis kurma yang paling popular dan terkenal; dijangka bahawa kurma Mazafati menyumbang 20% daripada jumlah eksport kurma di Iran. Dengan rasa yang unik, ia dianggap sebagai salah satu yang paling lazat berbanding jenis lain.

Sejarah: Pengeluaran kurma Mazafati berlaku terutamanya di bandar Bam, wilayah Kerman. Ini adalah tempat yang paling dikaitkan dengan pengeluaran kurma Mazafati berkualiti tinggi. Rantau Bam mempunyai kira-kira 28,000 hektra tanah khusus untuk menuai kurma Mazafati, dari tanah itu 5,000 hektar dikhaskan untuk pokok-pokok sawit muda.
Penghuraian: Kurma Mazafati berwarna gelap, lembut, berisi, manis dan berair. Ia adalah kurma bersaiz sederhana, biasanya sekitar 2.5-4.5cm, dan mempunyai kandungan kelembapan yang agak tinggi iaitu 32-35%. Ia dimakan sebagai kurma segar.

Ditanam di: Bahagian Selatan Iran (terutamanya di Bam, Jirof, Kahnuj, Saravan dan Iransharhr).
Tempoh penuaian: Ogos – Oktober. Kurma Mazafati masak sepenuhnya pada akhir musim kurma.
Pengeluaran: Kurma Mazafati adalah satu spesies utama kurma segar dan mempunyai hasil tahunan yang besar. Dijangkaan 120,000 tan kurma Mazafati dituai setiap tahun. Terutamanya, jenis kurma ini dimakan di pasaran tempatan, tetapi kerana pengeluaran yang meningkat pada tahun-tahun kebelakangan ini, langkah-langkah telah diambil ke arah mengeksport juga. Biasanya, kurma Mazafati dituai pada 3 fasa. Kualiti mungkin berbeza antara kurma berkualiti tinggi dengan tekstur nipis dan lembut, dan kurma berkualiti rendah dengan tekstur kering dan keras. Pengeluaran kurma Mazafati adalah proses dengan sisa yang rendah – sampel sisa kurma Mazafati sebenarnya mempunyai rasa yang baik juga, atau lebih baik, dan berkualitas baik juga, atau lebih baik. Setiap tahun, Iran menghasilkan hampir satu juta tan buah kurma. Terdapat 400 jenis berbeza, 50 darinya terkenal di pasaran antarabangsa dan dieksport ke seluruh dunia. Kurma Mazafati dapat terus dihasilkan selama lebih dari 60 tahun.

Pengeksportan dan pasaran pengguna: Sebahagian daripada pengimport utama kurma Mazafati adalah negara-negara Eropah Utara (England, Sweden, Norway, Denmark, dan Jerman), negara-negara pesisir Teluk Parsi, negara-negara Amerika Utara (terutamanya Kanada), negara-negara Asia Timur dan Australia. Warga negara Iran yang tinggal di luar negara adalah salah satu sumber pengguna utama.

Jangka hayat dan penyimpanan: 2 tahun pada -50C atau 12 bulan pada 0-50C (ini dapat dipanjangkan dengan membalut kurma dalam selaput paut dan/atau plastik). Kurma Mazafati perlu disimpan dalam peti sejuk. Pengeluar utama kurma Mazafati menjaga mereka dalam simpanan sejuk; tetapi, pengeringan kurma Mazafati untuk mengurangkan kelembapan dapat membantu untuk menyingkirkan perlunya penyimpanan sejuk.

Kegunaan: Penggunaan terus – snek dan jamuan. Kurma Mazafati kering dan lembut dapat dimakan dalam bentuk mentah, atau dapat diisi, atau dicincang untuk digunakan dalam bijirin, puding, roti, kek, kuih, ais krim dan bar gula-gula. Kerana pengeluarannya yang begitu tinggi, kurma lebihan Mazafati dibuat menjadi kiub, pes, lepa, serbuk (gula kurma) jem, jeli, jus, sirup, cuka dan alkohol.
Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan: Sama seperti jenis buah kurma lain, kurma Mazafati mengandungi nutrien penting, termasuk – antara lain – vitamin (A, B, C dan E), mineral, zat besi, potasium, magnesium, mangan, protein, serat, karbohidrat dan gula sederhana. 100g kurma Mazafati mengandungi lebih kurang 1.1g protein, 0.15g lemak, 74.97g karbohidrat, 6.7g serat pemakanan dan 113g gula.

Penggunaan kurma Mazafati yang kerap dapat membantu untuk meningkatkan tenaga, menguatkan saraf, merawat anemia, meningkatkan ingatan dan kecerdasan, memperbaiki kulit, menggalakkan kesihatan pencernaan dan jantung yang baik, dan mencegah masalah pencernaan dan sembelit.

Biji: Biji kurma Mazafati terdiri daripada minyak 7.7-9.7% yang menyumbang 5.6-14.2% daripada berat kurma ini. Ia mengandungi 7.17-9% kelembapan, 1.83-5.3% protein, 6.8-9.32% lemak, 65.5% karbohidrat, 6.4-13.6% serat dan 0.89-1.57% abu, serta sterol, estron dan polisakarida larut alkali. Asid lemak yang terkandung dalam minyak kurma adalah 8% laurik, 4% myristik, 25% palmitik, 10% stearik, 45% oleik dan 10% linoleik, serta sedikit caprilik dan asid caprik. Biji kurma Mazafati dapat diproses secara kimia untuk menghasilkan asid oksalik dengan kadar 65%. Selain itu, biji kurma Mazafati mengandungi 6-8% pengganti minyak yang berwarna kuning-hijau dan tidak mengeringkan yang dapat digunakan dalam produk kosmetik seperti sabun.

Kegunaan lain kurma Mazafati termasuk membakar untuk membuat arang, membuat rantai, dan minyaknya digunakan dalam industri bahan mentah untuk menghasilkan bahan pencuci, syampu, sabun, serbuk dobi dan lain-lain.

Biji kurma Mazafati mempunyai sifat antioksidan yang kuat kerana kandungan kompoun flavonoid dan fenolik yang tinggi. Dalam banyak budaya, biji kurma Mazafati dikenali sebagai benih yang ‘diberkati’ kerana dapat mengubati, termasuk memperkuatkan sistem imun dan melawan jangkitan, dan juga bertindak sebagai anti-bakteria dan anti-radang. Manfaat kesihatan ini telah disahkan dalam kajian saintifik yang dijalankan pada tahun-tahun kebelkangan ini.