location No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
Get Directions: Google / Waze
clock

10A.M. - 8P.M.

Hari-Hari Buka

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Safawi

Penghuraian
Kurma Safawi adalah jenis kurma khas yang sebahagian besarnya ditanam di Arab Saudi di rantau Madina Munawara.
Kurma Safawi adalah jenis kurma yang lembut dan semi-kering; dapat dikenali dari warnanya yang hitam mendalam, panjang dan saiznya yang sederhana. Ia mempunyai persamaan dengan kurma Ajwa seperti rasanya. Tetapi ia lebih oblong dalam bentuk berbanding dengan kurma Ajwa. Jenis kurma Safawi dikenali oleh produktivitinya dan ini membuat kurma ini mudah tersedia dan mudah didapati sepanjang tahun berbanding dengan jenis lain. Walaupun mudah tersedia, ia tetap sebagai salah satu jenis kurma terbaik dan salah satu kurma dengan permintaan tertinggi kerana manfaat kesihatannya.

Kawasan yang ditanam
Jenis kurma Safawi ditanam terutamanya di rantau Al-Madina di Arab Saudi. Ia juga ditanam dalam skala yang lebih kecil di negara-negara lain seperti Pakistan, India dan Malaysia. (Abul-Soad, Jatoi dan Markhand, 2013)

Tempoh penuaian
Kurma Safawi dituai semasa musim panas pada bulan Julai dan Ogos.
Terdapat tiga peringkat penuaian utama untuk kurma Safawi. (Anon, 2016)
• Peringkat Khalal di mana buah sudah matang secara fisiologi. Ia keras dengan kandungan kelembapan yang tinggi (50 – 85 %). Ia berwarna merah terang atau merah yang mendalam. Pada peringkat ini ia mudah rosak dan ini perlu dipertimbangkan dalam penyimpanan dan pembungkusan.
• Peringkat Rutab di mana buah sudah lebih masak lagi. Ia menjadi lebih gelap dalam warna, sebahagian menjadi coklat di hujungnya. Ia mempunyai kandungan kelembapan yang berkurang (30 – 45 %). Seratnya lembut dan ia juga mudah rosak oleh itu memerlukan pertimbangan khusus ketika disimpan dan dibungkus.
• Peringkat Tamar di mana warna berubah menjadi lebih gelap, coklat dan hampir hitam. Kandungan kelembapannya berkurang (hampir 10-25%) dan buahnya dianggap sudah kering. Teksturnya juga berubah dari lembut dan mudah dibentuk menjadi pejal atau keras, dan kulit buah itu juga akan berkedut dan berhampiran dengan isi buah. Dalam peringkat ini buah dilindungi dari serangga. Oleh kerana keadaannya yang sudah kering ia juga dapat disimpan untuk tempoh yang lebih lama tanpa mengambil langkah lebih khusus. Peringkat ini adalah peringkat di mana jenis kurma Safawi dapat dimakan dan ini adalah tempoh di mana ia dituai untuk kegunaan manusia.

Pengeluaran
Kurma Safawi adalah salah satu jenis paling produktif yang ada. Pokok ini mampu menghasilkan banyak buah sehingga ia tersedia sepanjang tahun. Kurma Safawi kebanyakannya digunakan di dalam negara di Arab Saudi. Permintaan dalam negara sangat tinggi kerana kepentingan agama dan kesihatan yang mengikutinya. Kira-kira 40% daripada kurma yang dihasilkan setiap tahun dimakan sekitar tempoh Ramadhan. Ia juga dimakan oleh pengunjung Arab Saudi yang datang untuk menunaikan Haji, iaitu perjalanan ziarah umat Islam ke Mekah.
Kurma dituai pada peringkat Tamar, ketika ia kering dan mempunyai kandungan kelembapan sedikit. Ia mempunyai kualiti yang tinggi pada peringkat ini.

Pengeksportan dan pasaran pengguna
Kurma Safawi kebanyakannya digunakan dalam negara, di negara-negara di mana ia dihasilkan seperti di Arab Saudi. Ia juga dikemas dan dieksport ke negara-negara jiran di Timur Tengah dan Asia seperti India, Pakistan dan China. Ia juga dieksport ke bahagian lain di dunia ke negara-negara di Eropah seperti United Kingdom dan juga ke Amerika.

Jangka hayat dan penyimpanan
Oleh kerana ia dituai pada peringkat Tamar (setelah dibiarkan masak dan kering pada pokok), ia mempunyai kandungan kelembapan yang rendah. Ini membuatnya sesuai untuk eksport kerana ia tidak memerlukan penyimpanan khusus. Ia dikemas dalam kotak kadbod. Tetapi, perhatian mesti diambil untuk tidak mendedahkan buah kepada haba atau kelembapan yang berlebihan. Ini kerana ia menjadikan buah keras dan juga menyebabkan peningkatan kandungan gula pada buah yang dapat membuatnya mudah rosak.
Untuk pasaran runcit, kurma dikemas dalam bekas plastik kecil dan ditutup dengan bungkus plastik telus. Ini dapat dilakukan sama ada secara manual atau automatik oleh mesin dan kurma biasanya dibungkus berdasarkan berat. Dalam keadaan dibungkus ini kurma dapat bertahan untuk dimakan sehingga satu atau dua tahun dari tarikh pengemasan.

Kegunaan
Kurma Safawi dimakan secara keseluruhan sebagai kurma kering segar, sebagai kurma beku, sebagai kurma disumbat badam (atau) kacang gajus, atau disalut dengan coklat atau bijan.
Ia juga digunakan untuk membuat produk lain seperti bar tenaga, sirap, madu, jeruk, pes, lepa, serbuk goreng, gula, jus dan cuka.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan
Kurma terutamanya terdiri daripada karbohidrat, kira-kira 40-80% yang sebahagian besar adalah gula glukosa dan fruktosa. Ia juga mengandungi sedikit kanji. 100g kurma menyediakan kira-kira 284 kalori. Gula yang terkandung dalam kurma menjadikannya sebagai sumber tenaga yang baik dan mudah dicerna oleh badan. Ia mengandungi jumlah serat yang banyak sama ada yang larut dan yang tidak larut. Kurma juga mengandungi sekurang-kurangnya 15 jenis mineral. Ia adalah sumber potasium yang sangat baik. Lain-lain mineral dan garam yang boleh didapati dalam pelbagai perkadaran termasuk boron, kalsium, kobalt, tembaga, besi, magnesium, manga, potasium, fosforus, sodium dan zink. Kurma juga mengandungi unsur fluorin yang berguna dalam melindungi gigi dari pereputan. Selenium juga terdapat dalam kurma, dipercayai dapat membantu mencegah kanser kerana sifat antioksidan dan dipercayai penting dalam fungsi imun. Terdapat juga pelbagai jenis vitamin dalam kurma. Ini termasuk vitamin C dalam jumlah sedikit dan juga vitamin A dan vitamin B-kompleks seperti thiamin B1, riboflavin B2, asid nikotinik (niasin). Kurma juga sumber yang kaya dengan asid folik. (Al-Farsi dan Lee, 2008)
Oleh itu kurma mengandungi jumlah asid amino perlu dan tidak perlu yang sesuai seperti asid aspartik, proline, glycine, histidine, valine, leucine, isoleucin, lisin dan arginina dan dengan itu meningkatkan nilai pemakanannya.
Kurma dianggap mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia mempunyai sifat anti-radang dan anti-oksida yang telah terbukti mempunyai potensi faedah dalam pengurusan penyakit kronik seperti kanser dan kencing manis. Ia juga telah terbukti mempunyai kesan perlindungan kepada pelbagai organ seperti otak dan buah pinggang dengan melindungi mereka daripada kerosakan oksidatif. (Sciencedirect.com, 2016). Ia juga dianggap bermanfaat dalam kesuburan.

Biji dan kandungan biji
Biji kurma Safawi juga dianggap mempunyai kandungan dengan aktiviti anti-radang dan anti-oksida. Ia juga mengandungi mineral seperti kadmium dan klorida.