No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma tangkai ataupun Kurma Bertangkai Deglet Noor atau Tangkai Tunisia adalah sejenis kurma yang berasal dari Afrika Utara dan merupakan salah satu jenis kurma yang terbaik dari kawasan tersebut. Nama ‘Deglet Noor’ bermaksud ‘buah kurma bercahaya’ dalam bahasa Arab. Kurma jenis ini terkenal dengan rasanya yang manis dan halus, serta pelbagai manfaat kesihatannya. Kurma Tangkai Deglet Noor ditanam terutamanya di Algeria dan Tunisia di Afrika Utara dan kadang kala dari Amerika Syarikat. Ia dipercayai telah ditanam di Algeria selama lebih daripada 2,000 tahun, dan ia merupakan tanaman yang sangat penting bagi ekonomi agrikultur Algeria. Pengeluaran kurma Kurma Tangkai Deglet Noor memerlukan iklim yang panas dan kering, dan ia biasanya dituai pada musim gugur. Proses penanaman Kurma Tangkai Deglet Noor adalah sangat buruh intensif yang memerlukan banyak penjagaan dan perhatian. Petani perlu memangkas pokok, menyiramnya dengan kerap, dan melindunginya daripada perosak dan penyakit.

Kurma Tangkai adalah buah yang berbentuk bujur panjang, dengan ciri-ciri kulit yang berwarna keperangan. Ia mempunyai rasa manis dan ada juga yang berasa masam. Kurma tangkai juga mempunyai tekstur yang agak lembut dan sedikit lembap. Kurma tangkai boleh dimakan mentah atau dicampurkan dengan makanan lain seperti bubur, roti, kuih dan lain-lain. Kurma Tangkai Deglet Noor juga merupakan sumber tenaga yang baik kerana ia mengandungi karbohidrat yang tinggi. Ini menjadikannya makanan yang baik untuk dimakan sebelum bersenam atau sebagai snek tengah hari. Gula semula jadi yang ada dalam buah kurma ini memberikan sumber tenaga yang cepat dan berkekalan.

Di Kedai Kurma Green Diamond, Seri Kembangan, Malaysia anda boleh mendapatkan Kurma Tangkai Deglet Noor. Ataupun, jika anda inginkannya dihantar secara pos ke alamat anda, anda boleh membuat pesanan sama ada melalui Whatsapp di ataupun terus membeli secara dalam talian melalui laman web Green Diamond. Harga Kurma Tangkai di laman web Green Diamond bermula dari RM 90 untuk 12 paket seberat 400 gram.

Recent Comment: (0)

commenter
Travon October 5, 2016

Ah yes, nicely put, evnoryee.

Reply
commenter
Rileigh October 5, 2016

I’m not easily imesprsed but you’ve done it with that posting.

Reply
    commenter
    Maralynn January 5, 2017

    this is very useful! My husband and I are expecting our first born any day now and we are doing a unateisssd home birth (the risks have been assessed) so he will be the one catching the baby. Lol

    Reply
commenter
Jonnie October 5, 2016

You keep it up now, unansrtded? Really good to know.

Reply
commenter
Zarya October 5, 2016

Ecniemoos are in dire straits, but I can count on this!

Reply
commenter
Eliza October 5, 2016

Please teach the rest of these internet hongolais how to write and research!

Reply
commenter
Lola October 5, 2016

What a joy to find somnoee else who thinks this way.

Reply
commenter
Marsue October 5, 2016

If time is money you’ve made me a wealthier woman.

Reply
commenter
Lakiesha October 5, 2016

How neat! Is it really this simple? You make it look easy.

Reply