No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Kabkab

Kurma Kabkab adalah jenis kurma yang paling penting dan paling banyak di bahagian selatan Iran. Biasanya lebih besar daripada jenis kurma lain, ia adalah kurma dengan gred tinggi yang dapat ditanam di bandar-bandar yang lebih tropika di Iran. Ia dianggap sebagai jenis kurma permium, ditanam untuk standard tertinggi, dan ia lembap, manis dan lazat.

Sejarah: Kurma Kabkab dapat ditanam di kebanyakan bandar tropika di Iran. Di antara kawasan yang palin penting dalam pengeluaran kurma Kabkab adalah kawasan Khesht dan Kamarj di Kazerun, salah satu bandar yang paling mahal di wilayah Fars. Di sini, di bahagian barat daya Iran, cuaca yang kering dan panas telah menyebabkan penanaman kurma yang makmur. Malah, setiap tahun, kira-kira 30,000 ton kurma dihasilkan dari 600 ekar ladang kurma di Kazaran. Selain itu, kurma Kabkab juga ditanam dalam kuantiti yang besar di bandar Dashtestan, di kawasan Borazjan di wilayah Bushehr, di mana ia satu-satunya produk yang dieksport dan oleh itu amat penting untuk ekonomi bandar ini. Sekali lagi, ia tumbuh dengan baik di sini kerana iklim yang panas, yang menyebabkan pertumbuhan kurma yang banyak. Sebenarnya, bandar Dashtestan merupakan tempat pertama di Iran yang menghasilkan kurma dan buat sitrus dan kini mempunyai kira-kira 16,250 hektar tanah khusus untuk penanaman sawit.

Penghuraian: Kurma Kabkab dianggap sebagai jenis kurma basah kerana kandungan kelembapannya yang tinggi iaitu kira-kira 18%. Ia panjang, berbentuk bujur dan kira-kira 3.5-4cm dalam saiz dan mepunyai warna berbeza bermula dari kuning ke coklat gelap bergantung kepada kematangan. Kurma Kabkab mempunyai tekstur yang halus dan lembut dan kulit yang keras kerana pit yang panjang yang melekat pada isi buah. Ia popular kerana rasanya yang lazat, manis, dan seperi sirap.

Ditanam di: Tidak seperti beberapa jenis kurma lain, pengeluaran kurma Kabkab tidak terhad kepada satu kawasan tertentu. Ia ditanam di beberapa bandar di seluruh Iran. Terutamanya, ia ditanam di bandar Khesht dan Kamarj di kawasan Kazerun di wilayah Fars, bandar Dashtestan di kawasan Borazjan di wilayah Bushehr, dan bandar Behbahan di bahagian tenggara wilayah Khuzestan. Pengeluaran kurma Kabkab juga ditemui di kawasan-kawasan lain di Iran dengan keadaan yang sesuai untuk pertumbuhan, termasuk Khormuj, Behbahan, Kazerun, Jahrom dan Tabas. Kurma Kabkab yang dihasilkan berbeza dari satu tempat ke tempat lain; kurma Kabkab yang ditanam di Behbahan, contohnya, ialah lebih kecil, lebih manis, dan lebih penuh dengan sirap berbanding dengan yang ditanam di tempat lain. Kurma Kabkab juga tersedia sebadai kurma dengan pit atau tanpa pit.

Tempoh penuaian: Kurma Kabkab biasanya dituai pada pertengahan September.
Pengeluaran: Kerana ia dihasilkan dengan kualiti yang tinggi, kurma Kabkab hanya di bawah kurma Astamaran, Shahani dan Mazafati sebagai kurma yang mempunyai nilai ekonomi tinggi di Iran. Kurma ini mempunyai nilai ekonomi kerana ia dianggap mewakili kurma dengan kualiti terbaik yang boleh didapati. Oleh itu, pengeluaran Kabkab amat penting untuk industri pertanian dan ekonomi Iran.

Pengeksportan dan pasaran pengguna: Kabkab adalah satu jenis utama buah kurma dan mempunyai hasil tahunan yang sangat besar. Walaupun sebahagian besar kurma Kabkab digunakan di pasaran domestik, pertumbuhan dan kualiti yang tinggi yang berterusan pada tahun-tahun kebelakangan ini bermakna bahawa langkah-langkah telah diambil untuk mengeksport kurma Kabkab ke pasaran antarabangsa, supaya lebih ramai orang dapat menikmati salah satu produk Iran yang paling disayangi.

Penyimpanan dan jangka hayat: Sebagai buah kurma basah, Kabkab dapat disimpan di suhu bilik normal selama kira-kira 6 bulan dengan pengasapan rutin. Penyejukan tidak diperlukan, tetapi menyimpan kurma Kabkab dalam persekitaran yang kering dan sejuk bermakna ia dapat disimpan lebih lama.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan: Semua jenis kurma, tanpa terkecuali Kabkab, mempunyai nilai pemakanan yang tinggi kerana bahan-bahan berkhasiat semula jadi yang dikandungnya. Kurma Kabkab terdiri daripada 70% karbohidrat, terutamanya dalam bentuk gula ringkas, yang menjadikannya salah satu makanan semula jadi yang paling berkhasiat. Buah kurma dapat menjadi pilihan terbaik untuk mereka yang tidak dapat mentoleransi sukrosa, kerana kandungan gulanya hampir keseleruhanya terdiri dari glukosa dan fruktosa, atau dikenal sebagai gula invert. Tidak seperti sukrosa, di mana setengah orang kesukaran mencernanya, gula invert yang terdapat pada kurma dapat diserap oleh tubuh manusia hampir segera, menjadikannya satu alternatif yang baik dari makanan ringan bergula lain. Isi buah kurma mengandungi kira-kira 60-65% gula, 2.5% serat, 2% protein dan hanya sedikit lemak. Kurma juga dapat menyediakan badan kita dengan mineral penting seperti zat besi, potasium dan kalsium dan, dalam jumlah lebih kecil, fosforus, tembaga dan magnesium, yang kesemuanya mempunyai manfaat kesihatan yang unik. Zat besi akan membantu mencegah anemia dan menggalakkan pengeluaran sel-sel darah merah, potasium dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, kalsium penting untuk menjaga gigi dan tulang yang sihat, dan magnesium menyokong sistem imun yang sihat. Ia juga penuh dengan serat, yang penting untuk kesihatan pencernaan yang baik. Selain itu, kurma hampir tidak mengandungi natrium, di mana jumlah yang banyak dapat menjadi penyumbang tekanan darah tinggi.