No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Manfaat Kurma

MANFAAT BUAH KURMA TERHADAP KESIHATAN DIRI

Buah kurma kaya dengan serat pemakanan yang boleh menghalang penyerapan kolesterol LDL di dalam usus. Selain itu, serat ini juga berfungsi sebagai pelawas. Ia membantu melindungi membran mukus usus besar dengan mengurangkan masa pendedahan dan juga melekat pada bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser di dalam usus besar.

Kurma bertindak sebagai antioksidan kerana mengandungi bahan aktif seperti polifenolik flavonoid yang dikenali sebagai tanin. Tanin diketahui berfungsi sebagai anti-jangkitan, anti-radang dan anti-pendarahan (menghalang seseorang yang mudah cenderung berlaku pendarahan).

Kurma juga adalah sumber vitamin-A (mengandungi 149 IU dalam setiap 100 g), yang diketahui mempunyai sifat antioksidan dan penting untuk penglihatan. Selain itu, ia juga penting untuk mengekalkan membran mukus dan kulit yang sihat. Pengambilan buah-buahan semula jadi yang kaya dengan vitamin A dapat membantu melindungi diri daripada risiko menghidapi kanser paru-paru dan rongga mulut.

Mereka mengandungi flavonoid yang bertindak sebagai antioksidan seperti -karotena, lutein, dan Zea-xanthin. Antioksidan didapati mempunyai keupayaan untuk melindungi sel dan struktur lain dalam tubuh daripada kesan berbahaya radikal bebas oksigen. Oleh itu, pengambilan buah kurma didapati menawarkan beberapa perlindungan daripada kanser kolon, prostat, payudara, endometrium, paru-paru dan kanser pankreas.

Zea-xanthin adalah karotenoid penting untuk diserap ke dalam lutea makula retina, di mana ia dianggap memberi perlindungan antioksidan dan berfungsi sebagai penapis cahaya. Oleh itu ia menawarkan perlindungan terhadap kemerosotan makular disebabkan faktor usia, terutama dalam populasi warga tua.

Kurma adalah sumber zat besi yang sangat baik, ia mengandungi 0.90 mg / 100 g buah (kira-kira 11% daripada RDI). Zat besi yang menjadi komponen hemoglobin dalam sel darah merah, menentukan keupayaan untuk membawa oksigen dalam darah.

Di samping itu,kurma mengandungi 696 mg kalium/ 100 gram buah, atau 16% daripada tahap-harian yang disyorkan bagi elektrolit ini. Kalium merupakan komponen penting sel dan cecair badan yang membantu mengawal kadar degupan jantung dan tekanan darah, seterusnya menawarkan perlindungan terhadap angin ahmar dan penyakit jantung koronari.

Kurma juga kaya dengan mineral seperti kalsium, mangan, tembaga dan magnesium. Kalsium adalah mineral yang penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan diperlukan oleh tubuh badan untuk pengecutan otot, pembekuan darah dan impuls saraf pengaliran. Mangan digunakan oleh badan sebagai faktor bersama untuk enzim antioksidan, superoxide dismutase. Kuprum diperlukan untuk penghasilan sel darah merah. Magnesium adalah penting untuk pertumbuhan tulang.

Di samping itu, buah ini mengandungi kumpulan vitamin B-kompleks serta vitamin K yang cukup untuk tubuh badan manusia. Ia mengandungi sejumlah pyridoxine (vitamin B-6), niasin, asid Pantothenic dan riboflavin. Vitamin bertindak sebagai faktor sampingan yang membantu badan memetabolismekan karbohidrat, protein, dan lemak. Vitamin K adalah penting untuk banyak faktor pembekuan darah dan juga metabolisme tulang.

Maklumat yang diberikan di dalam artikel ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran anda terhadap buah kurma sahaja.

Label:

Kurma, buah kurma, khasiat kurma, nilai komersial kurma, pokok kurma, kulit buah kurma, vitamin kurma, mineral kurma, gentian kurma, polifenolik kurma, antioksidan kurma, pyridoxine kurma, kalium kurma, zat besi kurma, Zea-xanthin kurma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *