No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Zahidi

Kurma Zahidi atau juga dikenali sebagai kurma Zahedi adalah salah satu jenis kurma yang dihasilkan dengan penuh kasih sayang di Iran Рasal daripada kurma yang paling indah di dunia. Daripada semua jenis kurma, kurma Zahedi itu dianggap sebagai jenis kurma yang paling kerap digunakan di Iran. Ia dianggap sebagai salah satu kurma kering paling lazat di dunia.

Sejarah: Walaupun ditanam di beberapa kawasan di Iran, pengeluaran kurma Zahedi yang paling banyak berlaku di Dashtestan, sebuah bandar di wilayah Bushehr. Wilayah Bushehr terletak di bahagian selatan negara itu, di mana cuaca panas dan kering dan telah membuat wilayah itu sebagai pengeluar kurma terkemuka. Malah, kurma adalah satu-satunya produk di wilayah Bushehr yang dieksport. Oleh itu, sebahagian besar ekonomi Bushehr bergantung kepada penanaman kelapa sawit, dan mempunyai kira-kira 16,250 ekar khusus untuk usaha ini.

Penghuraian: Kurma Zahedi adalah kurma tebal, kecil, berbentuk bujur, kira-kira 3.5cm dalam saiz. Kurma Zahedi mempunyai penampilan yang tersendiri, ia keras, berkilat dan kering, kadang-kadang kulitnya melekat pada isi buah dan kadang-kadang, bergantung kepada cuaca (haba, kelembapan), kulit buah akan memisahkan dari bahagian isi buah. Warna kurma Zahedi bermula dari kuning ke coklat muda bergantung kepada kematangan. Dengan kandungan kelembapan kurang daripada 14%, lebih rendah daripada jenis lain, ia dianggap sebagai buah kering. Kurma Zahedi berisi dan lazat dan, kerana ia kurang manis daripada jenis kurma lain yang ada, ia amat sesuai untuk mereka yang tidak benar-benar suka kepada buah-buahan berasa manis.

Ditanam di: Kurma Zahedi dapat ditanam di mana-mana satu bandar yang paling tropika di Iran tetapi majoriti penanaman kurma Zahedi berlaku di wilayah Fars dan Kerman. Di sini juga di mana jenis kurma Zahedi terbaik dapat dijumpai. Kurma Zahedi juga dapat ditanam di bandar-bandar seperti Firuz Abad, Bushehr, Lar, Ahvaz, Khorram Shahr, dan juga di negara-negara lain seperti Iraq dan Amerika. Di tempat lain di Iran, wilayah Khuzestan (Khorram Shahr dan lain-lain) menghasilkan satu variasi kurma Zahedi, yang dikenal sebagai Kurma Zohdi.

Tempoh penuaian: Kurma Zahedi biasanya dituai pada pertengahan September di kawasan yang berbeza, tetapi tersedia di pasaran dari Oktober hingga Mac.

Pengeksportan dan pasaran pengguna: Zahedi adalah salah satu spesies utama buah kurma kering dan mempunyai hasil tahunan yang sangat besar. Dianggap sebagai jenis buah kurma yang paling kerap digunakan di Iran, kurma Zahedi dapat ditanam di kebanyakan bandar-bandar tropika. Dari semua kurma yang dihasilkan, sebahagian besar digunakan di pasaran domestik; tetapi, disebabkan oleh pengeluaran yang berkembang pesat dan kualiti yang tinggi pada tahun-tahun, langkah-langkah telah diambil untuk mengeksport kurma Zahedi ke pasaran antarabangsa.

Penyimpanan dan jangka hayat: Kurma Zahedi dapat disimpan pada suhu bilik normal sekitar 18 bulan – 2 tahun dengan pengasapan rutin. Kurma Zahedi sangat tahan lama dan oleh kerana mereka tidak memerlukan penyejukan membuat penghantarannya mudah.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan: Kurma Zahedi mengandungi pelbagai mineral (seperti potasium, magnesium dan protein), vitamin (seperti vitamin A, vitamin B kompleks dan vitamin C) dan gula (seperti fruktosa). Kandungan folat yang tinggi menjadikannya cara yang berkesan untuk meningkatkan peredaran darah. Kandungan kalori kurma Zahedi kebanyakannya terdiri dari karbohidrat ringkas, beberapa protein dan lemak yang sangat sedikit. 100g kurma Zahedi kering mengandungi 70% karbohidrat, 2.2% protein dan 0.6% lemak dan mengandungi sekitar 300 kalori. 100g kurma Zahedi segar, sebagai perbandingan, mengandungi sekitar 160 kalori. Kurma Zahedi juga dapat membantu untuk mengelakkan pelbagai keadaan kesihatan dan penyakit; ia dapat membantu menyembuhkan masalah pencernaan, mencegah anemia, meningkatkan daya ingatan dan penglihatan. Selain itu, ia juga mengandungi lemak yang sangat sedikit – menjadikannya makanan yang dianggap rendah lemak dan berkhasiat. Tetap harus diperhatikan bahawa memakan buah kurma secara berlebihan dapat menyebabkan pertambahan berat badan kerana kandungan gulanya yang sangat tinggi (kebanyakannya gula ringkas)

Biji: Biji buah kurma mempunyai kandungan kompoun flavonoid dan fenolik yang tinggi, bermakna ia mempunyai nilai sebagai antioksidan. Biji kurma juga mengandungi 0.56-5.4% asid laurik yang dapat dapat diproses secara kimia sebagai sumber asid oksalik, manakala minyak daripada biji kurma dapat digunakan dalam pengeluaran sabun dan kosmetik. Di samping itu, biji dapat dibakar untuk membuat arang untuk tukang perak, dibuat menjadi kalung, dihancurkan dan digunakan sebagai pengganti biji kopi atau ditambahkan ke kopi.

Kegunaan: Kurma Zahedi dapat dimakan terus dari tangan atau, untuk lebih menarik, ia boleh dapat diisi dengan pelbagai makanan yang berbeza untuk kombinasi rasa yang berbeza. Ia dapat menjadi tambahan yang lazat untuk bijirin, puding, roti, kek, kuih, ais krim atau bar gula-gula. Kurma lebihan daripada pengeluaran tidak sia-sia, ia dapat diproses menjadi kiub, pes, lepa, serbuk (gula kurma), jem, jeli, jus, sirap, cuka dan alkohol. Produk-produk lain yang dihasilkan menggunakan kurma Zahedi termasuk gula kelapa, coklat, bar buah-buahan dan minuman ringan tertentu. Ia juga pilihan yang popular di kalangan pesakit kencing manis kerana gulanya yang rendah dan semula jadi.