No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Mabroom

Mukadimah
Kurma Mabroom adalah jenis kurma kering dan lembut (sama dengan kurma Ajwa) yang kebanyakannya ditanam di Semenanjung Barat Arab Saudi.

Sejarah dan Penghuraian buah
Kurma Mabroom mempunyai bentuk panjang dan kurus. Ia mempunyai kulit yang hampir lut dan berwarna coklat gelap. Isi buah mempunyai kedutan lembut. Kurma Mabroom tidak begitu manis tetapi mempunyai rasa yang unik dan isi yang kenyal. Ketika kering, ia mempunyai tekstur unik yang kedua-duanya lembut dan pejal, dengan rasa berserabut. Ia sama dengan kurma Khudri, tetapi lebih panjang dan lebih kecil. Ia mempunyai warna muda dan kelihatan berkedut tetapi tidak mengelupas.

Ketika kering kurma Mabroom agak keras, tetapi kurang manis berbanding dengan kurma Khudri. Ia mempunyai rasa yang lazat tetapi kurang sengit berbanding dengan jenis lain. Kurma mabroom dianggap sebagai kategori premium buah kurma yang kaya dengan antioksidan dan mineral, dan kerana ini ia cenderung menjadi lebih mahal berbanding dengan jenis kurma lain.

Kawasan di mana mereka ditanam
Kurma Mabroom kebanyakan ditanam di Madina Monawarah di Arab Saudi dan di Pakistan pada skala yang lebih kecil.

Tempoh penuaian
Kurma Mabroom dituai semasa musim panas di bulan Julai dan Ogos. Terdapat tiga peringkat penuaian utama untuk kurma:

• Peringkat Khalal: Buahnya secara fisiologi telah matang tetapi belum dianggap masak. Buahnya mempunyai tekstur pejal dan kandungan kelembapan yang tinggi, sehingga 80%, and kandungan gula kira-kira 50%. Pada peringkat ini ia biasanya berwarna hijau dan mudah rosak, yang memerlukan penjagaan khas dalam penyimpanan dan pembungkusan. Buah yang dituai pada peringkat ini biasanya dibiarkan menjadi lebih masak dan diteruskan ke peringkat Rutab.
• Peringkat Rutab: Buahnya dianggap mula masak. Kandungan kelembapannya menurun menjadi kurang daripada 40%. Ia lebih lembut pada peringkat ini dan mempunyai kandungan gula yang tinggi, kebanyakannya gula ringkas, berbanding dengan peringkat Khalal dan oleh itu mudah rosak, memerlukan penjagaan khas dalam pembungkusan dan penyimpanan.
• Peringkat Tamar: Pada peringkat ini warna buah menjadi sedikit lebih gelap daripada sebelumnya. Kandungan kelembapannya dikurangkan menjadi kurang daripada 20% dan buah dianggap kering. Teksturnya juga berubah dari pejal atau keras dan menjadi lebih lembut. Kulit buahnya juga menjadi berkedut dan berhampiran dengan isi buah. Pada peringkat ini buah dilindungi daripada serangga. Oleh kerana keadaannya yang kering ia juga dapat disimpan untuk tempoh yang lebih lama tanpa mengambil langkah berjaga-jaga. Pada peringkat ini, jenis Mabroom sudah masak dan dapat dituai.

Pengeksportan dan pasaran pengguna
Kurma Mabroom kebanyakannya digunakan di Arab Saudi, tetapi dalam jumlah kecil juga dieksport ke negara-negara Timur Tengah dan juga negara-negara Eropah.

Jangka hayat dan penyimpanan
Kurma Mabroom dituai pada peringkat Tamar, di mana ia telah kering di atas pokok dan dengan itu ia mempunyai kandungan kelembapan yang rendah. Untuk tujuan eksport, ia dikemas dalam kotak kadbod khusus, dengan penjagaan untuk tidak mendedahkan buah kepada haba atau kelembapan yang berlebihan. Ini kerana keadaan persekitaran yang buruk dapat menjadikan buah keras dan juga menyebabkan peningkatan kandungan sukrosa pada buah yang dapat membuatnya mudah busuk.
Untuk pasaran runcit, kurma dikemas dalam bekas plastik kecil dan kemudian ditutup dengan bungkus plastik telus. Pembungkusan ini dilakukan sama ada dengan tangan atau dengan secara automatik. Kurma dibungkus berdasarkan beratnya. Ketika dibungkus dengan cara ini, kurma dapat bertahan lama, jika ia tidak dibuka, selama satu tahun setengah dari tarikh ia dikemas.

Kegunaan
Kurma Mabroom, seperti jenis kurma lain, dapat dimakan secara keseluruhan sebagai kurma kering segar, sama ada dengan pit atau tanpa pit. Ia juga dapat dimakan dalam pelbagai bentuk lain seperti disumbat dengan kacang seperti badam atau gajus, atau dicelup dan disalut dengan coklat.

Ia juga digunakan untuk membuat perlbagai produk lain seperti sirap, jus, minuman tenaga, bar tenaga, kurma jeruk, pes, lepa, serbuk, dan cuka. Ia dapat digunakan dalam memasak dan pembuatan pastri seperti kek kurma dan roti kurma. Ia juga digunakan dalam membuat produk premium tertentu seperti susu kocak kurma dan ais krim kurma.

Buah yang dituai tetapi tidak dipilih untuk pemasaran kerana kualitinya yang lebih rendah biasanya digunakan dalam membuat makanan haiwan dan dapat diberi kepada lembu, unta, kambing dan kuda.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan
Kurma mempunyai bekalan yang kaya dengan nutrien. Ia kaya dengan tenaga, dengan kira-kira 284 kalori yang dihasilkan dari 100g kurma. Ia terdiri dari 80% karbohidrat, dengan kedua-dua kanji dan gula penurun seperti fruktosa. Walaupun kandungan gulanya tinggi, ia sesuai untuk dimakan oleh pesakit kencing manis kerana ia tidak menyababkan turun naiknya kadar glukosa darah. Ini kerana ia mempunyai indeks glycemic yang rendah. Ia juga adalah sumber yang baik bagi asid amino perlu dan asid amino tidak perlu seperti proline, lisin dan glycine. Ia mengandungi sedikit serat pemakanan dan oleh itu dapat digunakan untuk orang yang mengalami sembelit ringan. Kurma adalah sumber vitamin, mineral dan garam yang banyak. Ia mengandungi Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin B-kompleks niasin, riboflavin, asid folik dan thiamine. Ia dipenuhi potasium dan dipercayai bahawa satu hidangan kurma mengandungi lebih banyak potasium berbading dengan pisang. Ia juga mengandungi natrium, kalsium, magnesium dan boron. Tetapi kandungan natriumnya rendah dan oleh itu ia sesuai untuk dimakan oleh pesakit yang mempunyai penyakit jantung atau tekanan darah tinggi.
Kurma telah terbukti mempunyai unsur-unsur seperti kompoun fenolik dan flavonoid yang diketahui mempunyai akitiviti antioksidan dan anti-radang. Ini mungkin mempunyai manfaat yang berpotensi untuk digunakan dalam rawatan penyakit kronik seperti penyakit jantung. Ia juga mungkin mempunyai kesan perlindungan pada beberapa sistem tubuh seperti otak dan saraf tunjang, buah pinggang dan perut.

Biji dan kandungan biji
Biji kurma telah terbukti mempunyai pelbagai mineral surih dan garam seperti cadmium, korida dan selenium. Ia juga mengandungi sedikit kompoun fenolik seperti pada isi buah kurma yang diketahui mempunyai aktiviti antioksidan dan anti-radang dan dengan itu dapat melindungi tisu badan daripada kerosakan oksidatif.