No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

BUAH KURMA SEGAR

Kurma segar mempunyai warna kemerah-merahan atau kuning dan apabila dipetik, buah ini agak keras, mempunyai kandungan air yang tinggi dan gula ringkas seperti fruktos dan dekstros. Kurma boleh didapati dihujung musim panas dan pembekal utama pasaran adalah Asia Timur. Kurma boleh mula dimakan apabila berada dalam fasa Kimiri. Kurma segar mempunyai kelembapan yang tinggi disebabkan kandungan air yang tinggi dalamnya yang menyebabkan kesukaran dalam penyelenggaraan jangka panjang dan kesukaran dalam menguruskan pengangkutan dan pembungkusan. Oleh itu, pengeringan kurma boleh mengurangkan jumlah air yang tinggi dan meningkatkan keupayaan penyimpanan.
Kurma boleh disimpan di dalam bekas pada suhu yang seimbang sehingga dua bulan untuk mendapat tekstur yang lembut. Selepas beberapa hari kurma akan bertukar dari warna kekuning-kuningan kepada warna perang gelap dan boleh siap sedia dimakan. Kurma juga seperti buah-buahan lain yang mengandungi banyak vitamin dan mineral dan amat berkhasiat untuk tubuh badan selain dapat mengembalikan tenaga yang hilang. Selain itu, kandungan kalori yang lebih rendah dalam kurma segar dan kaya dengan zat besi dan kalium menjadikan kurma bermanfaat untuk mencegah Anemia, sembelit dan keletihan.
Buah kurma segar, seperti buah-buhan yang lain kaya dengan serat dan amat bermanfaat untuk kesihatan. Buah kurma adalah alternatif terbaik bagi mereka yang mengalami sembelit di mana buah ini bertindak sebagai julap. Disebabkan kandungan serat yang tinggi, sistem pencernaan mampu dibersihkan dan menambah baik sistem pencernaan. Selain itu, kurma juga baik untuk jantung dan melancarkan peredaran darah dalam badan.
Tenaga yang dihasilkan selepas mengambil kurma segar adalah lebih baik berbanding megambil gula ringkas. Kalium adalah salah satu daripada bahan mineral utama dalam menggalakkan sistem saraf yang sihat. Pengambilan kurma disebabkan jumlah kalium yang tinggi memberi pengaruh secara langsung ke atas sistem fungsi saraf. Ingat, bagi sesiapa yang ingin menambah berat badan boleh menjadikan kurma sebagai sebahagian dari diet yang sihat!
Jika anda kurus dan ingin mennaikkan berat badan, atau anda mahu membina otot, anda perlu memakan Kurma! Tetapi jangan lupa bahawa pengambilan kurma segar yang berlebihan akan memudaratkan pesakit kencing manis! Kurma Buah sememangnya mempunyai lebih banyak kalori daripada buah-buahan lain tetapi jumlah yang tinggi kalori dalam buah tidak menyebabkan berat badan berat dan sebahagian besar jenis kurma seperti kurma segar mengandungi natrium, kolesterol dan lemak yang baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *