No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

BUAH KURMA DAN PENYAKIT ANEMIA

Kurma adalah salah satu makanan yang paling manis dan lazat pada manusia. Buah ini mengandungi sumber yang kaya dengan nutrien yang tinggi, mineral, vitamin, antioksidan, enzim dan serat untuk badan. Buah kurma bermanfaat untuk kesihatan badan kami. Terdapat pelbagai manfaat buah ini untuk anda termasuk: mengawal proses penghadaman, merawat anemia, meningkatkan berat badan, kanser, membantu fungsi jantung, kehamilan, dan lain-lain Sesetengah pakar kesihatan mengatakan bahawa makan satu biji kurma sehari adalah perlu untuk diet yang seimbang dan sihat.
Buah ini adalah salah satu makanan tambahan yang sempurna untuk orang yang mengalami anemia, kerana buah kurma mempunyai sumber nutrien yang tinggi. Sekarang, kami akan menyebut salah satu manfaat penting buah kurma untuk anda:

Apakah Penyakit Anemia?
Anemia disebut sebagai kuantiti sel-sel darah merah yang luar biasa rendah di dalam darah. Anemia adalah suatu keadaan di mana badan tidak mempunyai sel-sel darah merah yang sihat dan cukup. Sel-sel darah merah bertugas menghantar oksigen ke tisu-tisu badan.

Nutrien buah kurma

100g hidangan buah kurma ini mengandungi kira-kira:
Vitamin B9 (Folat-asid folik) – 28 mcg: Folat dan asid folik, kedua-duanya adalah vitamin B9. Folat (asid folik) diperlukan oleh sel-sel darah merah untuk membentuk dan berkembang. Badan kita tidak menyimpan kandungan folat dalam jumlah yang besar. Jadi, anda perlu makan banyak makanan yang kaya dengan folat untuk mengekalkan tahap normal vitamin ini. Mengambil makanan yang kaya dengan folat boleh membantu mencegah keadaan ini.
Zat besi- 0.90 mg: Kurma adalah sumber zat besi yang sangat baik, iaitu kira-kira 0.90 mg / 100 g dari buah. Zat besi yang menjadi komponen hemoglobin dalam sel darah merah menentukan keupayaan membawa oksigen dalam darah. Tahap yang mengagumkan dalam penghasilan zat besi membuat kurma makanan tambahan yang sempurna untuk orang yang mengalami anemia. Tahap kandungan zat besi yang tinggi mengimbangkan kekurangan zat besi yang ada pada pesakit anemia, seterusnya meningkatkan tenaga dan kekuatan, sambil mengurangkan keletihan dan kelesuan.
Vitamin C – 0.6 mg: Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi. Ia memainkan peranan penting sebagai antioksidan dan melindungi tisu badan dari kerosakan pengoksidaan. Antioksidan bertindak melindungi sel-sel anda daripada kesan radikal bebas yang berpotensi merosakkan produk sampingan metabolisma badan. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan sel yang boleh menyumbang kepada beberapa jenis penyakit.

Oleh itu pengambilan beberapa biji buah kurma setiap hari boleh membantu menyelesaikan masalah anemia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *