No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

BENIH KURMA

Benih kurma adalah bahagian asas bagi pokok kurma yang mempunyai peranan penting dalam penghasilan pokok kurma. Kadar pertumbuhan benih kurma sangat perlahan dan merupakan satu proses yang kompleks .Jika syarat yang diperlukan seperti sinar matahari secara langsung, kesimbangan air dalam tanah (kerana tanah kering merencatkan proses pertumbuhan secara keseluruhan), baja dan suhu ditepati, benih boleh bercambah sekitar seratus hari kemudian.

Teknik pullulasi adalah teknik percambahan benih yang paling tua dan dikira sebagai satu-satunya sumber kewujudan semua benih di dunia. Malangnya, kaedah ini telah dihapuskan sama sekali sekarang. Pokok kurma amat mudah dipullulasi dengan benih jika benih itu disimpan di kawasan lembap berterusan. Dianggarkan sebahagian dari benih yang ditanam adalah pokok jantan manakala sebahagian lagi adalah pokok betina, tetapi adalah mustahil untuk membezakannya.

Tambahan pula, pembiakan oleh benih mempunyai pelbagai kelemahan seperti pokok akan lambat berbua, kurangan keseragaman dalam pertumbuhan pokok dan saiz buah-buahan, perbezaan yang ketara dalam warna dan kualiti buah-buahan berkurangan. Jadi, kita boleh pullulasikan pokok kurma dengan kaedah lain seperti kaedah penanaman tisu kurma. Kaedah ini membolehkan semua trait yang baik pada pokok diwarisi dan dikembangkan, hasilnya, pertumbuhan pokok yang seragam dan tahan terhadap penyakit dan perosak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *