No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

POKOK KURMA MEDJOOL

Pokok Kurma Medjool berasal dari pantai Atlantik di Maghribi dan biasanya tumbuh di kawasan tropika dan subtropika. Kebanyakan tumbuh-tumbuhan tropika dan subtropika boleh membesar dalam tempoh enam bulan yang paling panas dan cuaca hujan menjadikan keadaan lebih mencabar dan membantutkan kadar pertumbuhan. Ia mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk cabang yang berakar mekar buat kali pertama, dan setahun berikutnya ia akan tumbuh menjadi pokok, tetapi pokok hanya akan menjadi matang selepas lima atau enam tahun. Buah Kurma Medjool sebenarnya adalah sub jenis Dactylifera dalam genus Phoenix.
Pokok Kurma boleh dikategorikan sebagai pokok jantan dan pokok betina. Hanya pokok betina sahaja yang mampu menghasilkan buah malahan sesetengah kawasan hanya menanam pokok Kurma betina untuk tujuan pengkomersialan seterusnya menghasilkan keuntungan pada pekebun. Kadar pertumbuhan pokok Kurma betina sangat perlahan dan mengambil masa kira-kira 18 hingga 36 bulan untuk membesar menjadi pokok matang dan akhirnya selepas tiga atau empat tahun bergantung kepada kadar pertumbuhan akan terpisah daripada tunjang utama.
Ciri-ciri yang paling penting pada pokok kurma Medjool yang membezakannya daripada variasi lain adalah jenis pokok yang mampu bertahan dengan kemarau dan suhu yang tinggi. Buah kurma Medjool mempunyai kadar pertumbuhan yang lebih cepat jika terdapat sumber air. Selain itu, pada musim bunga dan musim panas kurma ini tumbuh lebih banyak dan kualitinya lebih baik kerana suhu yang rendah pada musim sejuk dan hujan boleh merosakkan tanaman ini. Jumlah penggunaan baja juga boleh mempunyai kesan positif pada kadar pertumbuhan. Pokok kurma Medjool biasanya bersaiz antara 8 dan 25 M tinggi dan juga memerlukan persekitaran matahari yang terik serta ditanam secara meluas di negara-negara tropika untuk digunakan dalam bentuk komersial dan untuk pembangunan kediaman. Akhir sekali, pokok kurma Medjool bergantung kepada faktor-faktor alam sekitar yang mungkin berbeza antara satu sama lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *