No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Manfaat Kurma

10 MAKANAN TERBAIK

Pengambilan jenis dan kuantiti makanan yang sesuai adalah perlu untuk membekalkan khasiat yang penting untuk tubuh badan yang sihat! Makanan yang paling sihat di dunia adalah makanan semula jadi dan organik. Faktor lain pula berkaitan dengan mempunyai rasa unggul, harga yang rendah dan mudah diperolehi. Jika anda sedang mencari makanan semula jadi, lazat dan berkhasiat, berikut merupakan 10 makanan yang dianggap sebagai makanan yang paling sihat di dunia!
1: kumpulan pertama adalah Sayur-sayuran dan anda tidak boleh membuat alasan untuk kurang mengambil berat tentang manfaat kesihatan sayur-sayuran. Sayur merupakan makanan yang sihat untuk mengawal selera makan dan mengelakkan anda dari makan berlebihan. Ia boleh mengurangkan tekanan darah tinggi dan juga mengurangkan risiko mata dan masalah pencernaan. Tambahan pula, sayur-sayuran begitu berkesan untuk mencegah penyakit jantung, strok dan kanser. Sayur-sayuran yang paling berkhasiat adalah dari jenis yang berikut: tomato, timun, kubis, kentang, bawang putih, bawang besar, asparagus, avokado, lobak merah, saderi, tembikai, labu, lobak dan daun salad!
2: kedua adalah Buah-buahan. Buah adalah ubat-ubatan semula jadi yang kaya dengan sumber mineral, vitamin, antioksidan dan fitonutrien. Buah juga mempunyai kurang kalori dan lemak serta tiada kolesterol. Buah bermanfaat untuk mencegah penyakit seperti kanser, kencing manis dan lain lagi. Antara buah-buahan yang berkhasiat yang boleh ditambah ke dalam diet anda adalah: epal, pisang, oren, kiwi, tembikai, lemon, ara, aprikot, beri biru, anggur, pear, anggur, beri hitam dan tembikai.
Selain itu, buah kurma dianggap sebagai makanan yang paling menonjol dan berkhasiat dalam kumpulan buah-buahan kerana ia kaya dengan mineral dan bahan-bahan penting seperti fosforus, kalsium, besi dan magnesium yang penting untuk badan yang sihat. Kurma Iran mengandungi magnesium yang berfungsi sebagai anti-kanser dan bermanfaat untuk daya pendengaran, penglihatan, sakit belakang dan sakit sendi.
3: Kekacang: bijirin adalah sumber terbaik serat larut. Jenis makanan ini kaya dengan zat besi, magnesium dan asid folik. Tambahan pula, kandungan zat besi adalah berguna bagi mereka yang tidak memakan daging. Kekacang mempunyai kurang lemak dan merupakan sumber protein yang dapat menguatkan tubuh badan! Sebahagian daripada bijirin berkhasiat penting di dunia ialah: kacang hitam dan putih, kacang kering, kacang merah, kacang merah dan kacang soya.
4: Bijirin penuh: Bijirin penuh mempunyai kurang lemak dan serat yang tinggi. Jenis makanan ini bagus untuk jantung dan usus besar. Sebahagian daripada bijirin berkhasiat adalah: joe, jagung dan sekoi
5: Makanan Laut: Makanan laut membekalkan nutrien penting terutamanya DHA, EPA dan Omega3 yang boleh mencegah penyakit yang kronik seperti Diabetes dan penyakit jantung. Ikan adalah makanan lengkap beserta nilai khasiat yang tinggi. Oleh kerana itu, ia disyorkan untuk diambil dua kali seminggu. Contohnya adalah seperti halibut, ikan kod, udang, ikan sardin dan kerang.
6: Produk tenusu rendah lemak: Produk tenusu mempunyai 10 hingga 12% daripada jumlah lemak berkhasiat. Susu adalah sumber vitamin B12, vitamin D, kalsium dan fosforus. Ia mempunyai jumlah lemak tepu yang tinggi yang boleh menyebabkan pertambahan berat badan. Produk rendah lemak boleh membantu untuk membina tulang yang kuat dan mencegah kenaikan berat badan dan juga mengurangkan risiko penyakit seperti Kencing manis dan tekanan darah tinggi. Produk tenusu rendah lemak terbaik di dunia adalah: telur, susu, keju dan yogurt.
7: Kacang dan Bijian: kacang dan bijian adalah makanan yang lazat dan tinggi protein, vitamin, serat dan karbohidrat kompleks. Contoh kacang berkhasiat dan bijian adalah: badam, walnut, biji bijan dan kacang tanah.
8: Pemanis semula jadi: Menggunakan pemanis semula jadi dalam diet anda adalah cara yang terbaik dan paling sihat untuk mengurangkan berat badan. Elakkan mengambil gula dan, sebaliknya, gunakan pemanis semulajadi seperti madu dan sirap maple.
9: Daging tanpa lemak dan ayam: Bekalan daging protein tanpa lemak penting untuk badan kerana mempunyai kurang kalori kurang berbanding jenis daging lain. Ayam adalah sumber protein yang kaya dengan vitamin seperti Vitamin B3, B6 dan juga mineral seperti selenium dan Colin .Colin adalah penting untuk fungsi sistem saraf yang lebih baik. Daging tanpa lemak yang terbaik serta berkhasiat selain ayam adalah: Ayam Belanda, Kambing, Daging lembu dan daging rusa.
10: Minuman Sihat: Akhir sekali adalah minuman kesihatan yang selain menghilangkan dahaga dan pelindung daripada kejutan, ia boleh menjadi sebahagian utama diet yang sihat. Dua jenis minuman daripada kategori minuman paling berkhasiat adalah teh hijau yang boleh melawan pelbagai jenis kanser dan membantu hati berfungsi dengan lebih baik. Manakala air biasa boleh menghalang kegagalan buah pinggang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *