No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

BUAH KURMA DAN JANTUNG

Buah Kurma adalah buah popular dalam kalangan kebanyakan orang. Buah ini kaya dengan nutrien yang tinggi, vitamin, mineral, serat, antioksidan dan lain-lain dan juga membantu untuk merawat atau mengurangkan beberapa jenis penyakit. Oleh itu ia amat bermanfaat untuk kita.
Kami akan menyebutkan beberapa ciri lain buah Kurma untuk anda:
Jantung
Jantung adalah organ manusia dan haiwan lain, yang mengepam darah melalui saluran darah dalam sistem peredaran darah.
Jantung seolah-olah enjin terhadap badan, bertanggungjawab untuk mengepam darah melalui (97,000 kilometer panjang) rangkaian pembuluh darah. Organ yang bekerja tanpa henti, mengepam 100,000 kali sehari, 40 juta kali setahun dan kira-kira lebih tiga bilion degupan jantung seumur hidup secara amnya. Ia membekalkan pada badan oksigen dan nutrien yang diperlukan.
Buah kurma baik atau tidak untuk jantung?
Kurma membantu dalam menjaga kesihatan jantung anda. Apabila mereka direndam semalaman, dihancurkan pada waktu pagi dan kemudian dimakan, ianya telah terbukti mempunyai kesan positif ke atas jantung yang lemah.
100g hidangan buah kurma ini termasuk kira-kira:
Serat – 6.7 gram: Kurma mengandungi beberapa nutrien yang menyokong jantung anda, dan buah ini tiada lemak supaya mereka tidak akan menambahkan kolesterol anda. Dalam setiap hidangan, anda akan mendapat kira-kira jumlah yang sama gula semula jadi. Gentian semula jadi ini amat bagus untuk meningkatkan kesihatan jantung.
Kalium – 696 miligram: Kalium mengawal impuls elektrik yang mengekalkan degupan jantung yang stabil. Ia juga mengimbangi kesan natrium dalam diet anda dengan merendahkan tekanan darah.
Magnesium – 54 miligram: Magnesium membuat otot jantung dan saluran darah anda berehat, seterusnya merendahkan tekanan darah. Ia juga boleh membantu mengurangkan tahap trigliserida.
Vitamin B6 – 0.2 miligram: Vitamin B-6 menyingkirkan asid amino homosistein daripada darah andaseterusnya merendahkan paras homosistin dalam darah anda. Tahap homosistin sering dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit kardiovaskular.
Kurma sangat bermanfaat kepada badan dan harus menjadi sebahagian dari diet harian anda. Kurma baik untuk jantung, otot jantung dan lain-lain. Ini adalah sebab-sebab yang kukuh untuk mengambil buah yang lazat ini setiap hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *