No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Sayer

Kurma Sayer, juga dikenali sebagai kurma Stamaran, Saamaran, Stamara atau Samberun, juga adalah salah satu jenis kurma lazat yang dihasilkan di Iran, dan mewakili 65% daripada jumlah kurma yang dihasilkan di sana. Bersama-sama dengan kurma Zahedi, ia adalah jenis utama kurma yang dihasilkan di wilayah Khuzestan. Ia adalah salah satu kurma berkualiti tinggi yang dihasilkan di Iran dan, oleh itu, mempunyai nilai eksport yang tinggi.

Sejarah: Pada tahun 1999-2000, dengan mengambil kira semua jenis kurma (kering, semi-kering dan segar), Iran menghasilkan lebih dari satu juta ton kurma – 20% dari jumlah pengeluaran dunia. Iran mempunyai 180,000 hektar kebun sawit khusus untuk pengeluaran buah kurma, kebanyakan dijumpai di wilayah Kerman, Bushehr, Khuzestan, Fars, Sistan-Baluchestan, Yazd, Kermanshah, Hormozgan dan Semnan. Kurma Sayer dihasilkan di wilayah Kermanshah dan telah terbukti sebagai salah satu jenis kurma Iran yang paling penting.

Penghuraian: Kurma Sayer adalah kurma semi-kering dengan rasa yang manis dan unik. Ia berbentuk panjang dan bujur (kadang-kadang segi empat tepat) dan kira-kira 2-5cm dalam saiz. Kurma Sayer bermula berwarna kuning, kemudian beralih menjadi kuning gelap dan kemudian menjadi merah atau coklat gelap ketika sudah masak. Ia tersedia di pasaran sama ada kurma Sayer dengan pit atau kurma Sayer tanpa pit.

Ditanam di: Kurma sayer ditanam hampir secara ekslusif di wilayah Khuzestan, tetapi dapat ditanam di kebanyakan bandar-bandar di bahagian selatan Iran. 70% daripada sawit di wilayah Khuzestan khusus untuk pengeluaran kurma Sayer. Sebahagia kurma Zahedi dituai di sini juga.
Tempoh penuaian: Kurma Sayer biasanya dituai pada pertengahan bulan Oktober.

Pengeluaran: Salah satu perkara paling penting untuk diambil perhatian tentang pengeluaran kurma Sayer adalah bahawa, di wilayah Khuzestan di mana ia ditanam, kurma ditanam tanpa menggunakan apa-apa racun perosak dan bahan kimia. Dengan kata lain, ia 100% organik.
Pengeksportan dan pasaran pengguna: Tidak seperti jenis kurma lain (seperti Kabkab, Kahzravi, Gantar, Hallavi dan lain-lain) yang digunakan hanya dalam pasaran domestik dan tempatan, kurma Sayer adalah salah satu eksport kurma utama Iran, menyumbang 40% daripada semua kurma yang digunakan dalam eksport dan pasaran antarabangsa. Walaupun beberapa jenis kurma mungkin dikenali di luar negara-negara di mana ia ditanam, oleh kerana nilai eksport dan kualitinya yang tinggi, kurma Sayer dikenali di peringkat antarabangsa terutamanya di negara-negara seperti Kanada, England, Australia dan New Zealand.

Penyimpanan dan jangka hayat: Dengan tahap kelembapan yang kurang daripada 17%, kurma Sayer dianggap sebagai kurma semi-kering, yang membolehkannya disimpan selama lebih daripada satu tahun dalam gudang tropika tanpa memerlukan penyejukan. Walaupun sebagai jenis buah kurma yang kering, cara di mana kurma Sayer disimpan membolehkannya untuk tetap sihat tanpa penyejukan selama dua tahun, yang telah terbukti sebagai faktor penting dalam pengeksportan kerana ia mengurangkan kos pengangkutan dan penyimpanan. Tetapi kerana ia organik, perhatian khusus perlu diambil untuk tidak menyimpan kurma Sayer bersama dengan bahan kimia, makanan dengan bau kuat seperti ikan dan bawang, dan di mana sahaja minyak dihasilkan kerana ia mudah terdedah kepada bau kuat yang dapat merosakkan buah. Ia juga perlu disimpan dalam persekitaran yang bebas debu.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan: Semua jenis kurma yang dihasilkan di Iran sarat dengan vitamin, mineral, nutrien, serat, antioksidan dan gula ringkas. Oleh kerana itu, semua kurma Iran menawarkan pelbagai manfaat kesihatan untuk pengguna, hanya dengan memakannya sebagai bahagian dari diet harian kita atau dengan menggunakannya sebagai makanan tambahan dalam makanan yang kita masak.