No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Kurma Daman adalah salah satu jenis kurma paling disukai dan yang paling awal. Pengeluaran mereka eksklusif untuk Iran, dengan kultivar ditanam di wilayah Sistan dan Baluchestan, yang terkenal menghasilkan kurma berkualiti sangat tinggi. Kurma Daman di bawah kurma Stamaran, Shahani, Mazafati dan Kabkab sebagai mempunyai nilai yang paling ekonomi berbanding dengan semua kurma yang dihasilkan di Iran.

Sejarah: Wilayah Sistan dan Baluchestan di Iran, asal kurma Daman, mempunyai sejarah yang panjang dalam bidang pertanian; oleh itu, Sistan pernah dikenali sebagai jelapang Iran. Di rantau ini, penanaman kurma bermula sejak kira-kira 2,000 tahun yang lalu. Kurma mungkin adalah hasil pertanian yang paling penting di rantau ini, walaupun buah-buahan sitrus yang lain juga ditanam di sini.

Penghuraian: Kurma Daman adalah kurma semi-kering, panjang, berbentuk bujur, kira-kira 3-5cm panjang (tetapi tersedia dalam saiz yang berbeza-beza). Ia mempunyai kulit nipis berisi yang melekat pada isi buah yang mempunyai tekstur lembut. Kurma Daman berwarna hitam yang menarik, dan mempunyai rasa yang unik dan tidak dapat dijelaskan. Ia mempunyai kandungan kelembapan sekitar 16%. Ada juga satu lagi, jenis kurma Daman yang lebih kecil, yang lebih kering dan sangat keras.

Ditanam di: Kawasan yang paling penting dalam pengeluaran kurma Daman di Iran adalah wilayah Sistan dan Baluchestan; di mana pengeluaran terbesar kurma Daman dan penanaman tahap tertinggi dapat dijumpai. Kurma Daman berkualiti utama ditanam di Iranshahr, Zabol, Saravan, dan di kawasan Chahbahar dan kedua-dua dengan pit dan tanpa pit boleh didapati. Sebanyak 11,552 hektar tanah digunakan untuk pengeluaran kurma Daman di bandar-bandar ini, yang berpunca pada hasil 170,000 tan.

Tempoh penuaian: Akhir bulan Ogos untuk sekitar 2 bulan.
Pengeluaran: Oleh kerana keupayaan berkembang kurma Daman yang mengesankan dan ketahanannya terhadap pengairan yang rendah, penanaman kurma Daman mempunyai peranan penting dalam industri pertanian Iran. Kerana sawit mempunyai peranan penting dalam bidang ekonomi Iran, penggunaan baja dan operasi pertanian yang betul adalah penting untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti sawit. Pemikiran juga diberikan kepada proses pembungkusan dan penyimpanan; teknologi moden digunakan, memerhatikan tips kesihatan, dan kurma disimpan dalam bangunan penyimpanan sejuk sepanjang tahun.

Pengeksportan dan pasaran pengguna: Setiap tahun, pelbagai jenis kurma Daman ditanam di bandar Saravan. Selain permintaan dalam negeri, ada permintaan antarabangsa untuk produk Iran ini, melihat kurma Daman dieksport ke Asia Tengah, India dan Pakistan. Setiap tahun, lebih dari 11,000 tan kurma Daman adalah eksport dari wilayah Sistan dan Baluchestan, dengan anggaran nilai lebih dari $12 juta. Dalam pasaran antarabangsa dan eksport, kurma Daman yang dipasarkan kepada pemilik sawit sebagai buah kurma semi-kering mempunyai manfaat ekonomi yang signifikan.

Penyimpanan dan jangka hayat: Kurma Daman dapat disimpan pada suhu bilik normal untuk sekitar 1 tahun – 18 bulan dengan pengasapan rutin. Oleh kerana penyejukan tidak diperlukan juga membuat penghantaran kurma Daman menjadi mudah.

Kandungan nutrisi dan manfaat kesihatan: Penuh dengan kebaikan semulajadi, kurma Daman mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Di antara bahan yang paling penting yang terdapat dalam kurma Daman adalah laktosa dan fruktosa, sumber yang kaya dengan gula semula jadi yang juga dapat dinikmati oleh mereka yang mempunyai gula darah tinggi tanpa kesan berbahaya. Kurma Daman mengandungi pelbagai mineral (seperti potasium, magnesium dan protein), vitamin (seperti vitamin A, vitamin B kompleks dan vitamin C) dan gula (seperti fruktosa). Kandungan kalori kurma Daman kebanyakannya terdiri daripada karbohidrat ringkas, beberapa protein dan lemak yang sangat sedikit. 100g kurma Rabbu kering terdiri daripada 70% karbohidrat, 2.2% protein dan 0.6% lemak dan mengandungi sekitar 300 kalori. Buah kurma segar, sebagai perbandingan, mengandungi sekitar 160 kalori. Kurma Daman juga dapat membantu mengelakkan dari pelbagai keadaan kesihatan dan penyakit; ia dapat membantu mencegah kanser sistem pencernaan, meningkatkan fungsi gastrointestinal, melegakan ketegangan saraf, merawat anemia dan menurunkan tekanan darah. Ia juga mengandungi lemak yang sangat sedikit – menjadikannya makanan yang dianggap rendah lemak dan berkhasiat. Tetap harus diperhatikan bahawa memakan buah kurma secara berlebihan dapat menyebabkan pertambahan berat badan kerana kandungan gulanya yang sangat tinggi (kebanyakannya gula ringkas)

Biji: Biji buah kurma mempunyai kandungan kompoun flavonoid dan fenolik yang tinggi, bermakna ia mempunyai nilai sebagai antioksidan. Biji kurma juga mengandungi 0.56-5.4% asid laurik yang dapat dapat diproses secara kimia sebagai sumber asid oksalik, manakala minyak daripada biji kurma dapat digunakan dalam pengeluaran sabun dan kosmetik. Di samping itu, biji dapat dibakar untuk membuat arang untuk tukang perak, dibuat menjadi kalung, dihancurkan dan digunakan sebagai pengganti biji kopi atau ditambahkan ke kopi.

Kegunaan: Seperti kurma kering atau lembut lain, Kurma Daman dapat dimakan terus dari tangan atau, untuk lebih menarik, ia boleh dapat diisi dengan pelbagai makanan yang berbeza untuk kombinas rasa yang berbeza. Ia dapat menjadi tambahan yang lazat untuk bijirin, puding, roti, kek, kuih, ais krim atau bar gula-gula. Kurma lebihan daripada pengeluaran tidak sia-sia, ia dapat diproses menjadi kiub, pes, lepa, serbuk (gula kurma), jem, jeli, jus, sirap, cuka dan alkohol. Produk-produk lain yang dihasilkan menggunakan kurma Zahedi termasuk gula kelapa, coklat, bar buah-buahan dan minuman ringan tertentu. Ia juga pilihan yang popular di kalangan pesakit kencing manis kerana gulanya yang rendah dan semula jadi.