No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

Dates Syrup - Pati Kurma

Date Concentrate / Pati Kurma

Kurma atau tamar adalah sejenis buah yang diperolehi daripada pokok kurma yang juga dikenali dengan nama saintifiknya iaitu Phoenix dactylifera. Pokok kurma mempunyai rupa yang hampir sama dengan pokok kelapa sawit di Malaysia dan pokok kurma merupakan tanaman tradisional yang mudah ditemui di negara-negara Timur Tengah seperti Iraq, Arab Saudi, Mesir, Pakistan dan Sudan. Negara-negara Timur Tengah mempunyai iklim tropika dan kedudukan geografi yang sesuai untuk pertumbuhan pokok kurma. Hal ini sekali gus menjadikan negara-negara Timur Tengah sebagai pembekal dan pengeksport terbesar buah kurma ke seluruh dunia.

Kurma adalah antara makanan sunnah yang patut diamalkan selain madu, kismis, buah tin, minyak zitun, habbatus sauda dan susu kambing. Kurma kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, kalium, vitamin C, gula, serat dan karbohirdat. Kurma mengandungi fruktosa iaitu sejenis gula yang terdapat di dalam pelbagai jenis buah-buahan. Fruktosa dapat menghasilkan tenaga yang tinggi tanpa menyusahkan tubuh badan untuk mencernanya. Fruktosa juga menjadikan kurma sesuai untuk menggantikan gula pasir dalam diet seharian. Selain itu, kandungan serat yang tinggi membantu untuk mengawal kandungan gula dan memudahkan pelawasan makanan.

Melalui kajian saintifik, kandungan antioksidan dalam kurma dipercayai dapat melindungi sel tubuh daripada radikal bebas yang boleh menyebabkan tindak balas merbahaya dan menjadi punca kepada penyakit kronik seperti barah, diabetes dan masalah jantung. Kandungan kalorinya yang tinggi dan mudah dicerna oleh tubuh sangat sesuai untuk digunakan saat berbuka puasa. Namun, ada khasiat yang lebih istimewa, iaitu kurma boleh menurunkan risiko serangan stroke berkat tingginya kalium yang dimilikinya. Khasiat kurma juga terbukti dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu melicinkan perjalanan darah dan merawat buah pinggang dan mencuci hati

Di dalam Al-Quran, buah kurma banyak disarankan sebagai buah yang berkhasiat, mempunyai banyak kebaikan untuk tubuh badan dan penawar kepada pelbagai penyakit. Rasulullah S.A.W juga menggalakkan pengambilan buah kurma sebagai makanan tambahan atau snek dalam diet pemakanan seharian terutama sekali ketika bersahur dan berbuka puasa pada bulan Ramadan. Umat Islam disunatkan untuk berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama hampir 12 jam. Kurma menyumbang tenaga serta-merta kepada si pemakan dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan sembahyang maghrib atau tarawih.

Kurma tidak hanya boleh dinikmati dalam bentuk buah yang kering, ia juga boleh dijadikan pati atau jus. Pati kurma banyak digunakan dalam rawatan tradisional dan mujarab untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Antara penemuan sahih adalah pati kurma sesuai untuk diamalkan oleh ibu mengandung kerana dapat menolong mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi. Pati kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi. Pati kurma juga dapat membantu masalah sukar tidur, batuk dan sembelit. Selain itu, jika ibu mengandung mengamalkan pati kurma, ia dapat membantu mengurangkan risiko demam kuning kepada bayi mereka.

Pengambilan pati kurma adalah amat digalakkan untuk mereka yang ingin menjaga kesejahteraan tubuh badan dan mengamalkan gaya hidup sihat. Pati kurma sesuai untuk dijadikan minuman tenaga selepas seharian yang memenatkan dan selepas bersenam. Pati kurma boleh dinikmati begitu sahaja atau ditambah air untuk mencairkannya. Secawan susu yang tinggi kalsium sesuai digabungkan bersama sesudu pati kurma dan diminum pada waktu pagi atau ketika bersahur. Susu kurma dapat membantu mengatasi keletihan dan membantu proses penyerapan vitamin dan mineral dengan lebih berkesan. Antara cara penghidangan yang lain, pati kurma boleh digabungkan dengan madu ataupun cuka secara nisbah 1:1. Selain itu, pati kurma juga boleh digunakan dalam masakan dan pembuatan pastri sebagai pemanis semula jadi untuk menggantikan gula. Pati kurma boleh dipekatkan untuk dijadikan jem, ditambah dalam adunan kek untuk dijadikan kek kurma dan boleh juga digunakan untuk membuat manisan yang lain. Pati kurma tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kepada yang mengambilnya. Namun, dinasihatkkan agar pati kurma diambil dalam kuantiti yang sederhana dan tidak terlalu berlebihan.