No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

BUAH KURMA DI SEPANYOL

Oleh kerana syarat-syarat khas pengeluaran buah berbeza untuk setiap negara, hanya negara-negara tropika sahaja yang boleh menanam buah kurma, supaya di Eropah iaitu sebahagian kecil Sepanyol sahaja diperlukan untuk penanaman dan penuaian Buah kurma. Dan disebabkan kadar penghasilan kurma yang rendah, kurma hanya dieksport ke negara-negara jiran.
Pada mulanya, orang-orang Arab membawa kurma ke Sepanyol dan orang Sepanyol membawa kurma ke Amerika, seterusnya menjadi orang pertama yang membawanya ke timur tengah, utara Afrika dan Semenanjung Arab. Dalam kalangan negara-negara Eropah, Sepanyol mempunyai lebih pengalaman dalam penanaman pokok tamar.
Sebahagian daripada negara-negara Eropah seperti Sepanyol dan Perancis, selepas membeli kurma mereka akan mengeksport di dalam bungkusan baru ke pasaran negara-negara lain. Menurut perangkaan pada tahun 2001, Tunisia, Iran, Arab, Perancis dan Amerika telah diketahui sebagai negara-negara pengeksport kurma, tetapi pada tahun 2009 negara-negara seperti Mexico, Sepanyol, India, Costa Rica dan Belanda menjadi lima negara pengeksport kurma. Walau bagaimanapun, negara-negara tersebut tidak menjadi pengeluar utama buah kurma.

Recent Comment: (1)

commenter
Zarya October 5, 2016

Ecniemoos are in dire straits, but I can count on this!

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *