No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

BUAH KURMA DAN ALAHAN

Kurma
Kurma adalah salah satu jenis buah-buahan yang paling popular dan lazat di seluruh dunia. Buah ini merupakan antara makanan yang paling sempurna kerana kaya dengan pelbagai jenis nutrien, vitamin, antioksidan, serat dan mineral dan ini akan membantu dan merawat beberapa jenis penyakit. Walau bagaimana bermanfaatnya pun buah ini, tetap ada masalah dalam kalangan orang yang mempunyai alahan.

Pengenalan terhadap alahan
Alahan adalah reaksi oleh sistem imun anda terhadap sesuatu yang biasanya tidak mengganggu orang lain (tindak balas imun yang tidak normal kepada protein yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran). Orang yang mempunyai alahan sering sensitif kepada lebih daripada satu benda.

Alahan terhadap kurma
Alahan terhadap buah Kurma adalah alahan yang jarang berlaku kerana kebanyakan pakar dan doktor sering menawarkan buah kurma sebagai ubat alternatif yang selamat dimakan oleh bayi dan wanita hamil. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai reaksi alahan selepas makan kurma kering, ini adalah tindak balas oleh sistem imun badan hanya terhadap kurma kering. Kebanyakan reaksi adalah terhad kepada gatal dan keradangan di dalam mulut dan tekak tetapi kadang kala gejala yang lebih serius boleh dialami. Pada amnya terdapat tiga jenis alahan buah Kurma kering.

Jenis alahan terhadap kurma kering

Kurma kering Alahan Terhadap Kulat
Alahan buah kurma yang berkemungkinan besar disebabkan oleh kulat atau sulfida. Kurma kering adalah sumber biasa kulat Anda perlu tahu bahawa pendedahan yang kerap boleh menyebabkan gejala-gejala seperti semput, masalah pernafasan, hidung tersumbat atau berair, mata berair dan gatal pada kulit.
Sensitiviti sulfida dalam Kurma Kering
Sulfida sering ditambah kepada buah-buahan kering sebagai pengawet. Sesetengah pakar-pakar menganggarkan bahawa kira-kira 1 peratus orang sensitif terhadapnya Sensitiviti boleh terjadi pada bila-bila masa dalam kehidupan, dan atas sebab-sebab yang tidak diketahui. Sulfida adalah dilarang dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh dimakan mentah. Gejala yang dapat dilihat sering menyerupai orang untuk asma seperti semput ringan terhadap tindak balas anaphylactic yang boleh mengancam nyawa justeru, memerlukan perubatan dengan segera.
Debunga Buah Kurma
Ada individu yang sensitif kepada debunga buah kurma dan mereka akan mendapat reaksi balas hipersensitiviti. Seseorang yang mengidap alahan terhadap debunga kurma akan mengalami rasa mencucuk serta-merta, bengkak atau gatal di bibir, mulut dan tekak.

Rawatan untuk Kurma Buah Alergi
Cara terbaik untuk seseorang yang mempunyai alahan adalah denga mengelak dari mengambil buah kurma kering dan produk yang lain. Disebabkan hal ini mustahil, rawatan bergantung pada jenis dan jumlah tindak balas. Rawatan termasuk:
Reformasi diet dan mengelakkan makanan yang menyebabkan alahan: dengan mengajar anak-anak, ibu bapa dan semua orang.
Tiada rawatan: jika tanda-tandanya lemah dan terhad.
Antihistamin: Berguna untuk alahan rinitis dan beberapa alahan pada kulit

Recent Comment: (1)

commenter
Eliza October 5, 2016

Please teach the rest of these internet hongolais how to write and research!

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *