No. 12 & 14, Jln bpp 8/2, Bandar putra permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia
10A.M. - 8P.M.

Untuk Harga Borong sila hubungi kami di whatsapp

KURMA DENGAN TINGGI ZAT BESI

Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dianggap sebagai sumber zat besi seperti kurma, kismis dan lain-lain.
Kurma adalah buah yang kaya dengan vitamin, mineral, dan serat pemakanan. Kurma segar mempunyai kandungan zat besi yang lebih tinggi.
Definisi Zat Besi
Zat besi merupakan bahan mineral yang memainkan peranan penting dalam pengangkutan oksigen ke seluruh bahagian badan kita. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia (keletihan / lemah). Sebaliknya, jumlah kandungan zat besi yang terlalu tinggi boleh membawa kepada pengeluaran radikal bebas yang seterusnya merosakkan organ-organ seperti jantung dan hati. Zat besi kebanyakannya boleh didapati di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang berfungsi mengawal sistem badan. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C membantu penyerapan lebih banyak zat besi ke dalam badan.

Kurma adalah buah dari pohon tamar. Buah ini bewarna coklat tua kemerahan, berbentuk bujur, dan kira-kira 1 1/2 inci panjang. Kulit kurma berkedut dan agak melekit.
Buah kurma mengandungi kira-kira 0.90 mg / 100 g zat besi (kira-kira 11% daripada RDI). Zat besi yang merupakan komponen hemoglobin dalam sel darah merah, menentukan keupayaan untuk membawa oksigen dalam darah.
Vitamin C adalah sumber terbaik untuk penyerapan besi
Vitamin C dan asid organik yang lain dalam buah-buahan dan sayur-sayuran boleh meningkatkan penyerapan zat besi.

Dos yang disarankan setiap hari untuk zat besi ialah:
· Kanak-kanak, 1-3 Tahun: 7 mg
· Kanak-kanak, 4-8 Tahun: 10 mg
· Lelaki, 9-13 Tahun: 8 mg
· Lelaki, 14-18 Tahun: 11 mg
· Perempuan, 9-13 Tahun: 8 mg
· Perempuan, 14-18 Tahun: 15 mg
· Lelaki, semua peringkat umur: 8 mg
· Wanita, 18-50 tahun: 18 mg
· Wanita, 50 tahun: 8 mg
· Wanita hamil, semua peringkat umur: 27 mg
· Wanita menyusu, 14-18 tahun: 25mg
· Wanita Menyusu, 19 tahun dan ke atas: 28 mg

Recent Comment: (1)

commenter
Jonnie October 5, 2016

You keep it up now, unansrtded? Really good to know.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *